Kalın: Yeni havalimanı 29 Ekim'e yetişecek

Kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, yeni havalimanının açılışının 29 Ekim'de yapılacağını açıkladı. İdlib ve Menbiç konularına da değinen Kalın, bugün kaybolduğu açıklanan Suudi gazetecinin Suudi Arabistan Konsolosluğu'nda tutulduğunu duyurdu.

Haber Merkezi

Bugün gerçekleşen kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın’ın konuşmasından satır başları şu şekilde:

'YENİ HAVALİMANI 29 EKİM'DE AÇILACAK'

Yeni havalimanının yüzde 97’sinin tamamlandığını belirten Kalın, açılış daha önceden belirtildiği gibi 29 Ekim’de gerçekleşeceğini açıkladı.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nden (DHMİ) bugün yapılan açıklamada ise yeni havalimanı'na 30-31 Ekim tarihlerinde yapılması öngörülen “Big Bang” usulü ile taşınmanın, 30-31 Aralık 2018 tarihlerinde yapılacağını açıkladı. Açılışa yetiştirilmeye çalışılan havalimanı inşaatındaki işçiler, insanlık dışı çalışma koşullarını ve işçi cinayetlerini protesto etmiş, 24 işçi tutuklanmıştı.

'İDLİB'DEN ÇEKİLME SÜRÜYOR'

Rusya ile varılan İdlib mutabakatı dahilinde bölgedeki grupların çekilmesinin sürdüğünü belirten Kalın, “Rus yetkililer ile müzakere ediliyor. Çekilme ile ilgili takvim ilerliyor” dedi.

'DÖRTLÜ ZİRVE KASIM'DA'

Türkiye, Fransa, Almanya ve Rusya'nın gerçekleştireceği Suriye konulu dörtlü zirve toplantısına da değinen Kalın, "Bu ayın içerisinde ya da Kasım ayının başında bu toplantıyı yapacağız. Gündem Suriye olacak. Amacımız dörtlü zirveden bölgeye katkı sağlayacak somut şeyleri elde etmek. Sizleri de bilgilendireceğiz" dedi.

'ABD MENBİÇ'DE OYALIYOR'

Menbiç’de ABD ile ortak devriye konusuna da değinen Kalın, gecikildiğini belirterek, “Oyalama taktiği büyüyen bir sorun olmaya başladı. Yol haritasının bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor. Amerikan devletinin Suriye'de kalmak istediğini biz biliyoruz. Bunun bu gerekçe ile yapılması halinde bölgedeki gerginliği nasıl tırmandıracağını da biz biliyoruz” dedi.

Menbiç’de TSK ile ortak devriyede bulunacak ABD askerlerinin dün, eğitim için Türkiye’ye geldikleri duyurulmuştu.

'SUUDİ GAZETECİ KONSOLOSLUKTA'

İstanbul'daki Suudi Arabistan Konsolosluğu'na girdikten sonra dünden beri haber alınamayan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı ile ilgili de açıklamalarda bulunan Kalın, "Bu konu gündemimize geldi. Bize gelen bilgi, kendisinin hâlâ Suudi Arabistan Konsolosluğu'nda olduğu yönünde" dedi.