Arınç'tan skandal Suruç yorumu: Ölenler arasında HDP yöneticisi yok

Suruç'ta yaşananlar hakkında konuşan Arınç, ölenler arasında HDP yöneticisi olmadığını iddia etti, "Aralarına karışan yabancıyı görememişler" ifadelerini kullandı.

Suruç'taki intihar saldırısı sonrası Bakanlar Kurulu toplantısı ardından basına konuşan Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, sınırda ‘fiziki güvenlik sistemi’ kurulacağını açıkladı.

Arınç; "Burada asıl önemli olan DAEŞ tehdidine karşı teröristlerin geçiş noktalarını engellemek ve bunun için fiziki engellerin alınmasıdır. Sınırda fiziki güvenlik sistemi kurulacaktır. Türkiye ve Suriye halklarını birbirinden ayırmayacak, sadece teröristlerin giriş çıkışını ve yabancı savaşçıların bölgeye girmesini engelleyecektir."

Arınç, Türkiye’nin IŞİD’e  karşı mücadele etmediği yönünde ‘algı operasyonu’ yapıldığını iddia ederek; "Maalesef Türkiye’de bir algı operasyonu var. Bir takım insanlar yalanları 40 defa söyleyince sadece Türkiye’dekileri değil, neredeyse dışarıdakileri de ikna edecek pozisyona geliyor. Bunlardan biri ‘Türkiye DAEŞ’e karşı elinden geleni yapmıyor’ algısıdır. Bu tamamen yanlıştır. Terörün her türüyle olduğu gibi, Türkiye DAEŞ terör örgütüyle mücadele etmeye kararlıdır. DAEŞ, Türkiye’nin lanetlediği bir terör örgütüdür. Türkiye, DAEŞ’i 2 yıl önce terör örgütleri listesine aldı. DAEŞ bağlantılı 600'e yakın kişi gözaltına alındı, 102 kişi tutuklandı” şeklinde konuştu.

'ÖLENLER İÇİNDE HDP YÖNETİCİSİ YOK'

Patlamada ölenler arasında HDP üyesi olmadığını belirten Arınç; "Ölenlerin içerisinde ne belediye yöneticilerinden ne HDP il ve ilçe yöneticilerinden bir kişi var. Bunların o topluluk içine özel olarak sokulmadığı uzakta kaldıkları ayrıca bir istihbarat konusu. Bütün bunların cevabını bulacağız" dedi. Ancak ölenler arasında bulunan Ferdane Kılıç, HDP PM üyesi idi.

Arınç ölenleri suçlar biçimdeki açıklamalarını sürdürerek; "Birbirlerini tanıyan bu insanlar aralarına birinin karıştığını görmemiş ya da farkedememişlerdir. İlk aramada olmayan bu kişi, bu bahçeye nasıl girmiş, nasıl sızmıştır? Suruç belediyesine ait bu kültür merkezinde güvenlik kameralarının olduğu söylenmiş ama 10 aydır kullanılmaz olduğunu öğreniyoruz. Güvenlik kameralarının olmadığı bir yerde arama yapılmasına izin verilmiyor. Buradan bir amaç çıkarabilirsiniz" şeklinde konuştu.

"10 aydır çalışmayan güvenlik kameralarına rağmen Suruç Belediyesi patlama öncesi Amara Kültür Merkezi'nde polis aramasına izin vermedi" diyen Arınç'ın, bölgedeki güvenlik zaafiyetiyle ilgili sorumluluk almaktan kaçtığı görüldü.

'ULUSAL YASA GEREK GÖRÜLMEDİ'

Arınç, ulusal yas ilan edilmesiyle iligili olarak, "CHP bir kanun teklifi vermiş ulusal yas konusunda. Bu olayla ilgili yas ilan edilmedi. Ama saldırı sonrası gereken her türlü işlem yapılmıştır. Ulusal yas ilan edilmesi gerekli görülmemiştir. Bir taraftan sağlık ekipleri, soruşturmanın bir an önce sonlandırılması, cenazelerin defni sırasında hükümetimiz tarafından sağlanan kolaylıklar, olaydan duyduğumuz üzüntü, bütün bunlarla yas ilan edilmesinin karşılığının verildiğini düşünüyoruz" dedi.

'OLAĞANÜSTÜ TOPLANTIDA FAYDA YOK'

Başbakan Yardımcısı Arınç: "Biz şahsen hükümet olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin olağanüstü toplantıya çağrılmasında bir fayda görmüyoruz. Çünkü böyle bir toplantı yapıldığı takdirde siyasi partiler arasında öylesine büyük tartışmalar yaşanabilir ki mecrasından sapar ve hiç ümit etmediğimiz bir davranışla karşı karşıya kalabiliriz" dedi.