Sınır dışı edilen İtalyan gazeteci: Türkiye'den IŞİD'lilerin yanına geçiyorduk, sınır polisi ‘buyurun' diyerek herkesi geçiriyordu

Türkiye'den sınır dışı edilen İtalyan gazeteci Gabriele Del Grande, "2012-2013'te Kilis'ten Suriye'ye sorunsuz geçiyorduk. Çeçenlerin, Suudilerin, IŞİD için savaşanların yanından rahatlıkla geçiliyordu; sınır polisi ‘buyurun buyurun' diyerek geçiriyordu herkesi. Hangi basın akreditasyonundan bahsediyoruz" dedi.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye'de gözaltına alınıp sınır dışı edilen İtalyan gazeteci Gabriele Del Grande ülkesinde çarpıcı açıklamalarda bulundu.

2012-2013 yıllarında Kilis'ten Suriye'ye IŞİD'in hakim olduğu bölgelerin yanından rahatlıkla geçtiklerini söyleyen Grande, "Sınır polisi ‘buyurun buyurun' diyerek geçiriyordu herkesi. Hangi basın akreditasyonundan bahsediyoruz" dedi.

Sputnik'in haberine göre, Gabriele Del Grande başkent Roma'daki Yabancı Basın Derneği'nde yaptığı açıklamada şunları söyledi: 

'ARAPÇA SORGULAMAK İSTEDİLER'

"Suriye'ye geçmek isterken gözaltına alındığım iddiası doğru değil. Ben o sırada, kentin en iyi restoranlarından birinde kitabım için buluştuğum bir kaynağımla yemek yiyordum. 8 sivil giyimli kişi gelip kimlik kontrolü yaptı, beni ve yanımdaki kişiyi gözaltına aldı. Yani savaş bölgesinde değildim, bir restorandaydım ve tarih yazılmakta olan bölgede kitabım için biyografiler toplamaktaydım. 

Hâlâ neden gözaltına alındığımı bilmiyorum ve bu çok ağır bir durum. Avukatlarım bunu araştıracak. Sınır dışı edilirken elime bir belge dahi verilmedi. Arapça bildiğim için beni biraz bu dilde sorgulamak istediler ve Türkçe bilmiyorum, ama bana bu dilde bir belge imzalattılar, ancak içeriğinin ne olduğunu hâlâ bilmiyorum, bir kopyasını da vermediler.

'2013'TE IŞİD'İN YANINDAN RAHATLIKLA GEÇİLİYORDU'

Pasaportum ve bu ülkeye giriş iznim vardı. Eylül'den beri Avrupa'yı, Irak Kürdistan'ını, Yunanistan'ı, Türkiye'yi gezerek, Suriyeli kaynaklarla görüşüyorum. Ben daha çok serbest çalışan bir araştırmacıyım. Bu şekilde 3 kitap yazdım. Türkiye'ye son aylarda 4 kez bunun için gittim. Ancak hiç sorun yaşamadım. 2012-2013'te Kilis'ten Suriye'ye sorunsuz geçiyorduk. Çeçenlerin, Suudilerin, IŞİD için savaşanların yanından rahatlıkla geçiliyordu; sınır polisi ‘buyurun buyurun' diyerek geçiriyordu herkesi. Hangi basın akreditasyonundan bahsediyoruz?"