KHK ihraçlarında saçmalıklar bitmiyor: 'Attık, fişledik, suçsuzsunuz ama...' dönemi

AKP'nin KHK ile ihraç ettiği binlerce kamu emekçisi komisyon oyalamasına tepki gösterirken, şaka gibi bir yasal düzenleme hazırlığı daha yapıldığı ortaya çıktı. AKP, kamu emekçilerinin işlerine geri dönüşü için değil özel sektörde iş bulmasının önündeki engeli kısmen kaldırmaya yönelik bir düzenleme hazırlığında. Konuyla ilgili soL'a açıklamada bulunan KHK ile ihraç edilmiş bir kamu…

Ali Ufuk Arikan

AKP'nin KHK ile ihraç ettiği kamu emekçileri aylardır işsizlikle boğuşuyor. Haklarındaki suçlamayı bile bilmeden ihraç edilen binlerce emekçi, fişleme nedeniyle özel sektörde de iş bulamıyor.

KHK ile yapılan ihraçlara ilişkin Şubat ayında kurulacağı açıklanan Komisyon'dan hala en ufak bir ses yokken, gündeme şaka gibi bir düzenleme hazırlığı haberi geldi.

AKP, aylar önce ihraç ettiği ancak hakkında tek bir suçlama dahi yapamadığı kamu emekçilerini işe geri almamakta ısrar ederken, "ihraç" fişlemesi nedeniyle özel sektörde de iş bulamayan binlerce kişi için yeni bir düzenleme hazırlığında. Düzenleme hukuksuz şekilde ihraç edilen kamu emekçilerinin göreve iadesini değil özel sektördeki fişlemesinin kısmen kaldırılmasını içeriyor.

'ŞUBAT'TA İHRAÇ EDİLDİM, NEYLE SUÇLANDIĞIMI BİLMİYORUM'

AKP'nin bu adımıyla ilgili görüşlerini aldığımız KHK ile ihraç edilen bir eğitim emekçisi, konuyla ilgili düzenlemeye tepkili.

"7 Şubat tarihinde ihraç edildim. Üzerinden aylar geçmiş olmasına rağmen hala hakkımdaki suçlama ne onu bilmiyorum" diyen S., "Bir komisyon kurulacağı söylendi, kağıt üzerinde 23 Şubat'ta kurulacağı söylendi ama en ufak ses yok" ifadelerini kullandı.

İhraç edilir edilmez Milli Eğitim'e dilekçe verdiklerini ve özel okullarda çalışıp çalışamayacaklarını sorduklarını dile getiren S., Milli Eğitim'e bağlı hiçbir kurumda çalışamayacakları şeklinde bir yanıt aldıklarını söyledi.

ÖĞRETMENE FABRİKADAN KHK REDDİ

Bu durumda birçok arkadaşının hayatını geçindirmek için fabrikalara iş başvurusunda bulunduğunu belirten S., "Buralardan da olumsuz yanıt geldi. SGK sistemi üzerinden 'ihraç' bilgimiz yer alıyor. Ayrıca yurt dışına da çıkış yasağımız var. Dolayısıyla aylardır elimiz kolumuz bağlı şekilde bekliyoruz" dedi.

AKP'nin özel sektörde devam eden fişlemeyi kısmen kaldırma hazırlığını değerlendiren S., kendilerine, "Siz suçsuzsunuz, hakkınızda somut bir suçlama yapamıyoruz ama sizi kamudaki işinize geri almak da istemiyoruz. Özel sektörde çalışmanızı da fişleme dolayısıyla imkansız kıldık, bari en azından bunu kaldıralım" denildiğini dile getirdi.

Haberi okuyunca umutsuzluğa sürüklendiği belirten S., "Bu haber komisyon hiç çalışmayacak anlamına geliyor. Sizi biz baya uğraştıracağız, kendinizi oyalayın gibi algıladım. Biz geri dönmeyi beklerken, şimdi yeni bir oyalama adımı gündeme geldi. Komisyonun çalışmasını, haksızlığa son vermesini beklerken bu haber bizim için yeni bir sıkıntı anlamına geliyor" dedi.

NURİYE VE SEMİH İÇİN...

Sürekli olumlu bir şey beklerken olumsuz bir yanıtla karşılaştıklarını vurgulayan S., "İhraçlar, baskı, ve iktidarın darbesi devam ediyor, OHAL kaldırlımıyor, komisyon bir oyalamadan ibaret. AİHM bu konuda açılan davayı reddetti ve en önemlisi Semih ve Nuriye'nin açlık grevi eylemi devam ediyor. Ölüm yaşanmadan bir an önce Semih ve Nuriye'nin işe iadesini en güçlü şekilde talep ediyoruz" diye konuştu.