'Erdoğan'ın sözleri Ayder'in ölüm fermanıdır'

Karadeniz yaylalarına gözünü diken Erdoğan, dün lafı dolandırmadan konuyu Ayder'e getirdi. Erdoğan'ın bölgeyi ranta açacaklarını ilan etmesi, Ayder'in başına gelebilecek felaketin ayak seslerini şimdiden duyuruyor. Karadeniz halkı ise Ayder'e sahip çıkmaya kararlı.

Ercan Bekçi

Gördükleri tüm yeşil alanlara hızla iş makinelerini sokmayı marifet sayan gerici zihniyet, yeni hedefini belirledi. 

Lafı dolandırmadan konuşan Erdoğan, ellerinden geldiğince yaylaları ranta açacaklarını ifade etti. Devlet eliyle müdahale edecekleri ilk yer olarak da Ayder'i gösterdi. Ayder'i kentsel dönüşüm alanı haline getireceklerini ifade eden Erdoğan, AKP-patron işbirliğinden nasibini alan Uzungöl'ü örnek vermeyi de unutmadı. 

'AYDER'İN ÖLÜM FERMANI'

Erdoğan'ın sözleri üzerine soL'a açıklamada bulunan Fırtına İnsiyatifi üyesi Birkan Yüksel, "Bu açıklama Ayder'in ölüm fermanıdır" değerlendirmesinde bulundu. Bölge yaylaları üzerinde yapılan çalışmalarda olumlu sayılabilecek hiçbir örneğin olmadığını ifade eden Yüksel, Karadeniz yaylalarının şimdiden geri dönülemez bir felakete sürüklendiğini belirtti. 

AKP'nin Ayder'i TOKİ'nin inşaat alanına çevirmek istediğini vurgulayan Birkan Yüksel, "inşaat ideolojisi AKP'nin ana hatlarını oluşturuyor" ifadelerini kullandı. Yüksel, AKP'nin asıl amacının; vadiyi doğal SİT alanı ve milli park konumundan çıkarıp, büyük sermayeye peşkeş çekmeye çalışmak olduğunu söyledi.

Erdoğan'ın süslü cümleleri bir kenara bırakarak, ne istediğini direkt söylediğini belirten Yüksel, bölgeye girecek firmalarla çoktan anlaşmaların yapıldığını ve vadinin pazarlandığının altını çizdi.

'SİT ALANI KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPILMASINA UYGUN DEĞİL'

Erdoğan'ın sözlerini sorduğumuz çevre hukuku avukatı Yakup Okumuşoğlu sözlerine, "Sit alanı kentsel dönüşüme uygun değil" diyerek başladı.

Projenin tam olarak ortaya çıkmasını beklediklerini söyleyen Okumuşoğlu, "SİT alanlarında olması gereken doğal alanı korumaktır, var olanı yıkıp yenisini inşa etmek değil" şeklinde konuştu.

Bütün bu açıklamaların altında yatan amacın, Karadeniz yaylalarını ticarete açmak olduğunu ifade eden Okumuşoğlu, Ayder'in lokasyon olarak bir merkez haline getirilmeye çalışıldığını ifade etti.

Bölgenin merkez haline getirilerek Yeşil Yol'a bağlanacağını, doğal olarak tüm Fırtına Vadisi'nin ticarete açılacağını vurgulayan Okumuşoğlu, Yeşil Yol'a karşı çıkmalarının sebebinin de bu olduğunu söyledi. 

"Biz bu alanların korunmasını istiyoruz" diyen Okumuşoğlu, Fırtına Vadisi'nin tehlike altında olduğunun altını çizdi. 

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Erdoğan'ın Ayder'e ilişkin açıklamaları ise şu şekilde:

Şu andaki Ayder, bizim temsilimiz olamaz. Allah'ın bize verdiği Ayder bambaşka, biz Ayder'i kirlettik, rezil ettik. Burayı İnşallah devlet olarak da özellikle duracağız. Ayder'i kentsel dönüşüm ile hakikaten şanına yakışır hale getireceğiz. İçişleri Bakanımız ile Uzungöl'ü görüştük. Aynı değişim dönüşümü Uzungöl'de yapmamız lazım. Bunlar çekim alanı. Otel olayına girmeleri halinde Rize rahatlayacak. Anlık kazançlar uğruna güzelliklerimizin tahribine asla müsaade etmemeliyiz.