Antik kentin üzerine inşa edilen AVM protestolarla açıldı

Bursa'nın Mudanya ilçesinde 2 bin 700 yıllık 'Myrleia Antik Kenti' üzerine inşa edilen alışveriş merkezi, 'imar barışı' başvurusu yapılarak yapı kayıt belgesi alınmasının ardından protestolarla açıldı. Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) üyeleri, tören sırasında AVM önünde toplanıp tarih talanını protesto etti.

Bursa'nın Mudanya ilçesinde Myrleia Antik Kenti üzerine inşa edilen Özdilek AVM, bugün protestolar eşliğinde açıldı.  

Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu, 2010 yılında yüzey çalışmaları sırasında yoğun seramik parçalarına rastlanan Mudanya liman mevkisindeki alanı, 3'üncü derece arkeolojik sit alanı ilan ederek imara açtı. Özdilek firması da 2012 yılında bölgede AVM inşaatına başladı. AVM'nin temel kazıları sırasında M.Ö. 7'nci yüzyıla ait antik kentin duvarlarına ve taş heykellere rastlandı. Kurul, incelemeleri ardından inşaatın devam etmesine izin verirken, antik kente ait tarihi kalıntıların da cam çerçeve içinde koruma altına alınarak AVM 'nin alt katında sergilenmesini kararlaştırdı. Sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu Myrleia Antik Kent Platformu, Bursa 1'inci İdare Mahkemesi'nde, kurul kararının iptali istemiyle dava açtı. Yargı sürecinde el değiştiren AVM'nin yeni sahibi firma, 4 bin 630 metrekaresi kapalı, otoparkla birlikte 9 bin 312 metrekarelik alana inşa edilen tesisi işletmeye açabilmek için "imar barışı" başvurusu yaparak yapı kayıt belgesi aldı. 

TARİH TALANINI PROTESTO ETTİLER

Tören sırasında DOĞADER üyeleri AVM'yi protesto etti. AVM önündeki otoparkta toplanan grup, ellerinde dövizlerle tepkilerini gösterdi.

Basın açıklamasını okuyan dernek üyesi Caner Gökbayrak, "4-5 yıldır mücadele yürütüyoruz. Davalar açtık. Ne yazık ki çeşitli adaletsizlikler sonucu bu market tamamlandı. Davamız devam ediyordu, ancak 'imar affı' rezaletinden yararlandılar. Şu an antik kent üzerine kurduğu AVM'nin açılışını yapıyor. Bu durumdan habersiz olan vatandaşlar çok fazla. 2 bin 700 yıllık bir tarihe sahip olan bu alanın korunmasını talep ediyoruz" dedi.