Myrleia Antik Kenti'ni AVM talanına karşı yaşatma mücadelesi sürüyor

Mudanya’da uzun süredir devam eden Myrleia Antik Kenti’ni yaşatma mücadelesi sürüyor. Myrleia Antik Kenti’ni üzerinde yaptığı AVM inşaatını 'imar barışı'na sokarak yok etmek isteyen Hüseyin Özdilek’e kamulaştırma kararıyla yanıt veren Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, mücadelesini sonuna kadar sürdürmekte kararlı.

soL - Mudanya

Mudanya’da uzun süredir devam eden Myrleia Antik Kenti’ni yaşatma mücadelesi sürüyor.

Myrleia Antik Kenti’ni "imar barışı" adı altında yok etmek isteyen Hüseyin Özdilek’e kamulaştırma kararıyla yanıt veren Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, mücadelesini sonuna kadar sürdürmekte kararlı. 

Mudanya’nın ilk kurulduğu yer olan 2 bin 700 yıllık Myrleia Antik Kenti’nin üzerine inşa edilen alışveriş merkezinin Hüseyin Özdilek tarafından “imar barışı” fırsatçılığıyla açılmak istenmesine karşı direniş sürüyor. Myrleia Antik Kenti’ni “imar affı” ile yok etmek isteyen Hüseyin Özdilek’e “kamulaştırma kararı” ile yanıt veren Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, mücadelesini sonuna kadar sürdürmekte kararlı.

TÜRKYILMAZ: BAŞKA MUDANYA YOK

Özdilek’in, AVM’yi açma ısrarıyla kendisini var eden topraklara ihanet ettiğini kaydeden Başkan Türkyılmaz şunları söyledi: 

“Bu mücadelede bizimle birlikte olan, başta Myrleia Antik Kenti Platformu temsilcileri olmak üzere herkese çok teşekkür ediyorum. Mudanya, doğal, kentsel, arkeolojik sit alanlarıyla dünyanın en şanslı kentlerinden birisi. Myrleia Antik Kenti o kadar önemli ki ülkemize çok önemli katkıları olacak bir şehir. Firma sahibine takas önerdik. Başka bir yer verelim dedik. Başka Mudanya yok dedik. İmar Barışı’ndan faydalanarak yapı kayıt belgesini aldı. Hemen kamulaştırma kararı aldık. Ancak özellikle Mudanyalıların bu süreçte tavrı çok önemli. Herkesin şunu bilmeli ki, AVM her yerde yapılabilir ancak başka Mudanya yok. Myrleia'nın sermayenin ve bireylerin özel çıkarları doğrultusunda yok edilmesine hep birlikte izin vermemeliyiz. Özdilek bilmelidir ki binlerce yıllık Mudanya’nın tarihi ile birlikte kendi tarihini de AVM’nin altına gömecektir. Özdilek’i bir kez daha bu kararından vazgeçmeye çağırıyor, tarihi AVM ile örtme projesine karşı bu kentin değerlerini savunan tüm kentlilerden destek bekliyoruz.”

NE OLMUŞTU?

Danıştay 14. Dairesi, Myrleia Antik Kenti üzerine yapılan AVM inşaatıyla ilgili süren dava için “bilirkişi raporuna” dayanarak verilen ret kararını, bilirkişi olarak atanan kişilerin görev alanlarının uyumsuzluğu nedeniyle bozdu. Mudanya’nın ilk kurulduğu yer olan Myrleia Antik Kenti'nin üzerine alışveriş merkezi yapılmasına ilişkin dava süreci devam ederken yer sahibi Özdilek Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özdilek, antik kenti alışveriş merkezi olarak kullanmak için İmar Affı’na başvurmuştu. AVM inşaatıyla ilgili süren dava için “bilirkişi raporuna” dayanarak verilen ret kararı, bilirkişi olarak atanan kişilerin görev alanlarının uyumsuzluğu nedeniyle Danıştay 14. Dairesi tarafından bozulurken, yargının arkasından dolanarak AVM’yi açmak isteyen Özdilek, İmar Affı’nı fırsat bilerek, Yapı Kayıt Belgesi aldı. Bunun üzerine yeni bir eylem planı başlatan Myrleia Antik Kenti Platformu, Bursalılara Myrleia’ya sahip çıkmaları çağrısında bulundu.