AKP ve MHP'lilerden oluşan Hâkimler ve Savcılar Kurulu 7 Haziran'da iş başı yapacak!

AKP ve MHP'lilerden oluşan Hâkimler ve Savcılar Kurulu resmen göreve başlıyor. TBMM'de AKP ve MHP'liler tarafından seçilen yedi üye ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçtiği dört üyenin yanı sıra Adalet Bakanı'nın başkan, Adalet Bakanlığı Müsteşarı'nın doğal üye olacağı yeni HSK 7 Haziran'da mesaiye başlayacak.

TBMM'de AKP ve MHP'li vekiller tarafından seçilen yedi üye ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın seçtiği dört üyenin yanı sıra Adalet Bakanı'nın başkan, Adalet  Bakanlığı Müsteşarı'nın doğal üye olacağı yeni Hâkimler ve Savcılar Kurulu  (HSK), 7 Haziran'da işbaşı yapacak.

16 Nisan referandumundan sonraki anayasa değişikliğinde yer alan yüksek yargıyla ilgili düzenlemeler yürürlüğe girdi.

2010'daki anayasa değişikliğiyle üye sayısı 7'den 22'ye çıkarılan Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üç daireden oluşuyordu. Yeni düzenlemeyle HSYK'nin adı "Hâkimler ve Savcılar Kurulu" oldu. HSK, iki daire halinde13 üyeyle çalışacak.

Kurulun başkanı yine AKP'li Adalet Bakanı olacak, Adalet Bakanlığı Müsteşarı da kurulun doğal üyesi sayılacak.

TBMM'NİN SEÇTİĞİ ÜYELER

Yeni düzenleme gereğince kurulun yedi üyesi TBMM tarafından seçildi. Yedi üyeden beşinin AKP, iki üyenin de MHP'nin istediği isimler olduğu öğrenildi. TBMM'nin ilk kez seçtiği HSK üyeleri arasında Yargıtay Genel Sekreteri Yaşar  Şimşek, Yargıtay üyeleri Mehmet Ademoğlu, Alp Arslan, Danıştay Üyesi Cafer Ergen, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Cengiz  Köseoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin avukatı Hamit Kocabey yer aldı.

ERDOĞAN'IN SEÇTİĞİ ÜYELER

HSK'nin 4 üyesi de dün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından seçildi. Erdoğan, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeliği sona eren  Mehmet Yılmaz ve Halil Koç ile Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hüseyin Şahin ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Mehmet Akif Ekinci'yi seçti. Böylece HSYK Başkan Vekilliği görevini yürüten Yılmaz ve 1. Daire Başkanı Koç da yeni HSK'de yer aldı.

HSYK üyelerinin görevleri 6 Haziran'da sona erecek, yeni HSK üyeleri de 7 Haziran'da görevlerine başlayacak.