Akademisyenlere mecburi hizmet geliyor: 2 yıl zorunlu görev

YÖK 'seçkin' üniversitelerde doktora eğitimi görenlerin hekimler gibi mecburi hizmet yapmasını öngören bir çalışma başlattı.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla yardımcı doçentlik unvanının kaldırılmasına yönelik çalışmanın ardından şimdi de zorunlu görev hazırlığına girişti.

Buna göre büyükşehirlerdeki üniversitelerde görev yapan akademisyenlere tıpkı doktorlar gibi mecburi hizmet gelecek. ODTÜ, Boğaziçi, İTÜ ve Marmara gibi üniversitelerde doktorasını tamamlayan akademisyenlerin yüzde 80'i en az iki yıla kadar Anadolu üniversitelerinde görev yapacak.

AKP'nin yayın organlarından Sabah'ta yer alan habere göre, görev sürelerini tamamlayan akademisyenler doktorasını aldıkları üniversiteye geri dönebilecek. Yeni düzenleme vakıf üniversitelerinde görevli personeli kapsamıyor. Bugün itibariyle devlet üniversitelerinde görevli akademisyen sayısı ise yaklaşık 130 bin.

YÖK'ün yaptığı çalışmaya göre mecburi hizmet, ilgili üniversitedeki doktor unvanlı akademisyenlerin yüzde 80'ini kapsayacak. Doktorasını verdiği üniversitede kalacak akademisyenler için ise "bilimsel araştırma ve keşif" şartı aranacak.