Sonbaharda emeğe saldırı paketi geliyor

Hükümetin Meclis’e getirmeyi planladığı düzenleme paketi, kıdem tazminatından taşeronluğa pek çok tartışmalı başlık içeriyor. Emeğe saldırı anlamına gelen düzenlemelerin, “sıcak” sonbaharın gündemlerinden olması bekleniyor.

(soL - Haber Merkezi) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, esnek çalışma, taşeronluk, kıdem tazminatı gibi tartışılan başlıklara ilişkin düzenlemeleri, önümüzdeki yasama döneminde Meclis’e getireceklerini belirterek, “Taşeron çalışması da dahil, bir paket halinde Ekim ayında Meclis’e getirmeyi planlıyoruz. Bu paket, çalışma hayatındaki tüm engelleri ortadan kaldıran düzenlemeleri içerecek” dedi. Patronlar açısından tüm engelleri kaldırmayı hedeflediği açık olan pakette, taşeron işçilik ve kıdem tazminatına ilişkin düzenlemelerin yanı sıra doğum ve evlilik teşviki, kreş uygulaması gibi başlıkların da yer alması planlanıyor.

Önümüzdeki ay hazırlanacak olan pakete ilişkin açıklamalar yapan Çelik, “esnek kıdem tazminatı” sistemine geçilmesinin planlandığını belirterek, “Eylül ayında taşeron işçilerle ilgili düzenlemeyi Sayın Başbakan’a sunacağız. Taşeron işçilerde en büyük sorun çalışanların tazminat alamamalarıdır. Biz, ‘isteyen mevcut sistemde kalsın, isteyen yeni sistemden yararlansın’ diyeceğimiz, daha esnek bir sistem düşünüyoruz. Kazanılan haklara dokunulmayacak, ayrıca kazanılan hakların emeklilikle ilgili boyutuna da işverenle işçi anlaşabiliyorsa eski sistemle devam edilebilir” dedi.

Sendikalar tepkili
Hükümetin taşeronlukla ilgili düzenlemeleri, sendikaların görüşlerinin dikkate alınmaması ve düzenlemelerin taşeronluğu meşrulaştırmayı, yaygınlaştırmayı amaçlaması nedeniyle tüm sendikaların tepkisini almıştı. Kıdem tazminatlarına ilişkin yıllardır süren tartışmalarda ise, kıdem tazminatlarının fona devri durumunda sendikaların genel grev kararı vardı.

'Emeklilikte değişiklik zor'
Emeklilikte yaşa takılanların durumuna ilişkin de bir açıklama yapan Çelik, konuyla ilgili bir iyileştirme yapılamayacağını söyledi. Çelik, Devlet Personel Rejimi’nde de yakın zamanda bir değişiklik olmayacağı sinyalini vererek, “Bu zor bir konu. Yeni yasama yılı tam da yerel seçimler öncesine denk geleceği için köklü değişikliğin yapılıp yapılmayacağı tamamen süreçle ilgili. Konuyu hükümet düzeyinde değerlendireceğiz” dedi.

Kamu emekçilerinin toplu sözleşme görüşmelerine ilişkin yaşanan tartışmalara da değinen Çelik, tüm sendikalara eşit mesafede olduklarını iddia etti. Çelik, sendikalar arası rekabete karışmadıklarını savunduğu konuşmasında, “Tabii ki, yetkili konfederasyon Memur-Sen’le uzlaşı sağladık. Bayram öncesi memurlara müjde vermek için hem Memur-Sen taleplerini revize etti hem de biz teklifimizi yeniledik. İlla kavga etmemiz gerekmiyor. Uzlaşı olduysa, sözleşme şartları çalışanların lehindeyse takdir etmek lazım” dedi. Çelik’in bu iddialarına karşın, kamu emekçileri için sefalet zammına imza atan Memur-Sen Konfederasyonu, AKP’li yıllarda hükümet eliyle üye sayısını yüzde bin 600 civarında artırdı.

Paket elde patlar
Bakan Çelik’in Ekim ayında Meclis’e getirmeyi planladıklarını anlattığı düzenlemelerin pek çoğu Ulusal İstihdam Stratejisi içinde de yer alıyor ve bu düzenlemeler, sendikalar açısından en tartışmalı başlıkları oluşturuyor. Meclis gündemine getirilmesi planlanan paket, önümüzdeki aylarda yeniden hareketlenmesi beklenen Türkiye’de, işçi sınıfına yeni ve köklü bir saldırı anlamına geliyor ve bu nedenle “bu paket elinizde patlayabilir” yorumlarına da neden oluyor.