Sinter ve Gürsaş işçisi hakkını arıyor

Sinter Metal ve Gürsaş’ta Anayasal haklarını kullanarak sendikalaştıkları için işten atılan işçiler, bir saatlik yürüyüşün ardından Ümraniye Cumhuriyet Savcılığı’nda suç duyurusunda bulundular.

soL (İstanbul) Sendikalı oldukları için işten atılan Sinter Metal işçileri, direnişlerinin 33. gününde bu yasadışı durumun düzeltilmesi için patronları hakkında suç duyurusunda bulundu. Genel Örgütlenme Sekreteri Ozkan Atar, suç duyurusunun ardından bir basın açklaması yaptı.

Sarıgazi Yurtsever Cephe İşçi Birliği'nin de destek verdiği açıklamada, sendikalı olmanın Anayasal bir hak olduğu söylenirken, Türkiye Cumhuriyeti'ni muz cumhuriyeti zanneden bazı işverenlerin hukuk tanımadığı belirtildi.

Açıklamada "Türkiye'yi İsrail ile karıştıran Sinter Metal işvereni, yıllardır karın tokluğuna çalışıp işyerini bugünlere getiren işçilerine İsrail devletinin Filistin hakkına yaptığını yapmaya çalışıyor. Belki bomba veya kurşun yağdırmıyor ama kara kışın ortasında yüzlerce çalışanını işten çıkartıp, yasanın vermesini hükmettiği tazminatları ödemeyerek ve çalıştığı sürelere ait ücretleri yatırmayarak çoluk çocuk aç kalmasına neden oluyor. 380 Sinter Metal işçisi sırf sendikalı oldular diye işveren tarafından işten çıkartıldı. Sadece işten çıkartmakla kalmadı, İş Yasası'nın 17. maddesine göre işten çıkartılmaları nedeniyle ödenmesi gereken kıdem ve ihbar tazminatları ödenmedi" denildi.

Sinter Metal işvereninin bununla da yetinmediğinin belirtildiği açıklamada işçilerin çıkartıldığı tarih olan 22 Aralık 2008 tarihine kadar çalıştıkları süre için ödenmesi gereken ücretlerin ve alacakların da ödemeyerek işçilerin tamamen çaresizliğe itildiği söylendi.

Açıklamada, "Yıllarca sigortasız ve eksik ücret bildirimiyle çalıştırdığı işçilerin hak aramasına tahammül edemeyen işveren, bu yasa dışı uygulamasıyla da işçileri bir kez daha cezalandırmış ve işsiz kalan işçilerin birçoğunun "işsizlik parasından" yaralanmasını engellemiştir. İstanbul'un orta yerindeki bu iş yerinde hukuk ve yasalar böylesine utanmazca ve göz göre göre ayaklar altına alınırken elbette bizlerin sessiz kalması düşünülemezdi. Benzeri gelişmeleri aynı bölgede kurulu bulunun Gürsaş AŞ. İşyerindeki üyelerimiz de yaşıyor. İşçilerin sendikalı olmasına tahammül edemeyen Gürsaş işvereni sendikalı işçileri birer birer işten çıkartarak yıldırmaya ve sendikayı yok etmeye çalışıyorlar. Ancak oradaki üyelerimizde aynı Sinter Metal işçileri gibi zor koşullarda haklarını aramak için direniyorlar" denildi.

Açıklamanın sonunda 28 Ocak Çarşamba günü düzenlenecek dayanışma gecesine çağrı yapıldı.