ILO "sendika baskısına" açıklama istedi

Türk-İş'in başvurusuna yanıt veren Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), orman işletmeleri, belediye ve ÇAYKUR işçilerine sendika değiştirmeleri için yapılan baskılar için Çalışma Bakanlığı'ndan açıklama sitedi.

soL (HABER MERKEZİ) ILO Uluslararası Çalışma Standartları Departmanı Sendika Özgürlüğünden Sorumlu Müdür Yardımcısı Karen Curtis, Türk İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel'e gönderdiği mektupta, orman idaresi, belediyeler ve ÇAYKUR'da sendikalarından istifa etmeye zorlanan işçilere, işçen çıkarma yönünde uygulanan baskı ve tehditlerin yetkili makamlara iletildiği belirtildi.

Sendika değiştirme hukuksuzluğu
ILO'ya yapılan başvuruda, işçilerin sendikaya üye olma veya olmama özgürlüğüne doğrudan engel olma niteliği taşıyan uygulamaların, Anayasa'ya, uluslararası sözleşmelere ve demokratik normlara da aykırı olduğu belirtilmişti. Başvuruda, sendikal özgürlüklerin kısıtlanması olarak değerlendirilen bu tutumun değiştirmesi için hükümetin uyarılması istenmişti.

Türk-İş Genel Sekreteri ve Tekgıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel konuyla ilgili yaptığı açıklamada, özellikle bazı kamu iş yerlerinde yöneticilerin, işçilere, kendilerine yakın gördükleri sendikalara üye olmaları için baskı yaptıklarını belirtti. Orman işletmeleri ve belediyelerden sonra ÇAYKUR'da benzer olaylar yaşanarak işçilerin başka bir sendikaya üye olmaya zorlandıklarını vurgulayan Türkel, sendikal hak ve özgürlüklere yönelik müdahale ve ihlallerin ILO'yu da harekete geçirdiğini söyledi. Türkel, ''ILO'ya tüm ihlalleri belgeleri ile sunacağız ve ihlalleri yerinde izlemesi için gözlemci çağıracağız'' dedi.