Ayakkabı fırlatma davası başlıyor

Katıldığı basın toplantısında Bush’a ayakkabılarını fırlatan Iraklı gazeteci El Zeydi’nin davasının bu ay görülmeye başlanacağı açıklandı.

soL (DIŞ HABERLER) ABD eski başkanı George W. Bush'u 14 Aralık'ta Irak'a yaptığı sürpriz veda ziyaretinde ayakkabılarını fırlatarak uğurlayan ve Irak'ta işgale karşı direnişin sembolü haline gelen gazeteci Muntazar El Zeydi'nin dava tarihi bu kez 19 Şubat olarak açıklandı.

Iraklı gazetecinin daha önce 31 Aralık'ta başlaması beklenen yargılama süreci, tarih ertelemesi dışında da boşluklarla ilerliyor. Zeydi'nin hangi mahkemede ve hangi suçtan yargılanacağı konularında da halen farklı rivayetler var.

Irak Merkezi Suçlar Mahkemesi'nde "yabancı bir devlet adamına saldırmak" suçuyla yargılanması beklenen Zeydi'nin 15 yıla kadar hapis cezası alması söz konusu. Ancak davanın görüleceği mahkemenin ya da en azından suç tanımının değiştirilmesi ihtimali bulunuyor. Suçlama "saldırı teşebbüsü" olarak değiştirildiği durumda Iraklı gazeteci 1 ila 5 yıl arasında ceza alacak. Irak basınında bu yönde bir değişiklik için yöntem arandığı haberleri yer alıyor.

Halkın tepkisinden çekinildiği için sürecin uzatıldığını düşündüren belirsizliklere, gazetecinin sağlık durumunun düzelmesinin beklendiği yorumları da ekleniyor. Ailesi daha önce, Zeydi'nin vücudunda kırıklar ve morluklar olduğunu öğrendiklerini açıklamıştı.