"İHL'ler de bu sömürünün içerisine dahil olacak mı?"

Meslek lisesi öğrencileri, meslek liselerinin özel sektöre devredilmesini değerlendirdi. Uygulama ile öğrencilerin değil patronların ihtiyaçlarına göre eğitim verileceğini belirten öğrenciler hükümete soruyor: İmam Hatip Liseleri de bu sömürünün içerisine dahil olacak mı?

Koç Üniversitesi ve TÜSİAD'ın kurduğu Ekonomik Araştırma Forumu'nda konuşan Çalışma Bakanlığı Müsteşarı Birol Aydemir, endüstri meslek liselerini özel sektöre devredeceklerini açıkladı. Müsteşar Aydemir, bu projeyle meslek liselerinde patronların ihtiyaçlarına yönelik eleman yetiştirileceğini söyledi. Bu projeyle birlikte tamamen piyasanın insafına terk edilecek olan meslek lisesi öğrencileri müsteşarın açıklamasını soL Haber Merkezi’ne değerlendirdiler:

Eğitimin parasız olması gerekirken, bir ülkede meslek liselerinin özel sektöre bağlanması bir emek sömürüsüdür. İnsani koşullar dışında çalıştığımız bu sektörde bize karşı birçok yükümlülüğü olan devletten emeğimizin karşılığını alamazken özel sektörden haklarımızı nasıl alacağımızı AKP hükümetine soruyoruz. Ve çok merak ediyoruz, İmam Hatip Liseleri de bu sömürünün içerisine dahil olacak mı?
Ankara Anadolu Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi

Özelleştirmelerle batırılmayan yer kalmamıştı, sırada özel sektöre devredilen okullarımız var... Zaten öğrencilere, yani bizlere bir şeyler öğretiyormuş gibi yapıp, döner-sermayelerine katkı sağlayıp bu parayı da argo tabirle ceplerine indiriyorlardı. Özel sektöre devredilince öğrenci öğrenci olmaktan çıkıp sigortasız, maaşsız köleler haline getirilecek. Zamanında sesimizi çıkarmazsak bu batakta kayboluruz.
Aliye Yahşi Kız Meslek Lisesi

Sayın Aydemir Endüstri ve Teknik Meslek Liseleri eğitiminin demode olduğunu ve sanayicilerin taleplerini karşılamadığını söylemiş. Doğrudur. Üniversite okumaları kesinlikle engellenmeye çalışılan meslek lisesi öğrencilerinin aldığı eğitim yeterli değildir. Fakat bu öyle sanayiciler istiyor diye özelleştirmeyle olacak iş değildir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın müfredatını ve ders araçlarını geliştirmek yerine, işin kolayına kaçması tahammül edilemeyecek bir hatadır. Zaten meslek liselilerin ara eleman olması için her türlü yol denenmiştir. Bu yol haddini geçmiştir. Buna ‘dur’ denmelidir. Para babalarının sermayelerini geliştirmesi, yeni fabrikalar açması uğruna okullar özelleştirilip, öğrencilerin geleceği ile oynanamaz.
Selimiye Tarım Meslek Lisesi Öğrencileri

Meslek liselerinin özel sektöre devredilmesi, AKP’nin öğrencilere sadece iş gücü gözüyle baktığını gösterir. Öğrencilere bir meslek kazandırmak yerine, patronların ve sistemin ihtiyaçlarına göre öğrenci yetiştirecekler. Öğrencileri üretmeyen, çözümlemeyen, sistemin amacından başka bir işe yaramayan vasıfsız işçiler yapacaklar. Bununla öğrencinin olmak istediği değil patronun aradığı öğrenciler yetiştirerek öğrencilerin geleceklerini hiçe sayıyorlar. Bu adım zaten hep yaptıkları meslek liselilerin sömürüsünü meşrulaştırmaktır.
Maçka Akif Tuncel Meslek Lisesi

Kursun özel sektöre bağlı olması iş garantisini vermez, yüksek öğrenim göremeyeceğimizden işten atılma durumunda aksine işsiz kalınabileceğinin garantisini de verebilir. İşsizlik oranının yüksek olduğu bir ülkede, o kadar işsiz insan varken sanayicinin "aradığım elemanı bulamıyorum" demesi de bir garip tabi. Ülkemizde her şey özelleştirilirken, birde eğitim sisteminin içine girilerek eğitimimiz de özelleştirilmeye çalışılıyor ve bu yolla geleceğimizin belirleyenleri kendileri oluyor. Sonuç olarak meslek lisesi öğrencileri olarak eğitimin özelleştirilmesine ve yapılacak her türlü özelleştirmeye karşı çıkacağız. Emeğimizin sömürülmesine izin vermeyeceğiz. Hep beraber mücadelemizi sürdüreceğiz.
Üsküdar Mithatpaşa Kız Teknik ve Meslek Lisesi

Bir hükümet nasıl olurda eğitim birimlerininin bir parçasını özel sektöre devretmek ister. Bu önerilen sistem ile birlikte AKP hükümeti liselerimizi kendi yandaşlarına peşkeş çekmek, patronların emrine vermek istiyor. Okullarımızda böyle bir model istemiyoruz...
Keçiören Teknik ve Meslek Lisesi

(soL-Haber Merkezi)