İzmir Büyükşehir Belediyesi 650 işçiyi işten çıkartıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İzelman otobüs firmasında çalışan 650 işçi işten çıkartılıyor. Başkan Aziz Kocaoğlu, "Başka çaremiz yok" diyerek işten çıkartmaları savundu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İzelman otobüs firmasında çalışan işçiler belediyenin kararıyla işten çıkartılıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, bugün yaptığı açıklamayla, belediyeye bağlı Eshot’un (Elektrik, Su, Havagazı, Otobüs, Troleybüs), personel alımı ihalesini kaybeden İzelman işçilerinin işlerine son verileceğini duyurdu.

Polis Haftası nedeniyle İl Emniyet Müdürü’nü ağırlayan Kocaoğlu, ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayarak, 650 kişinin tazminatlarının ödenerek işten çıkartılacaklarını, onların da istemesi halinde taşeron şirkete geçebileceklerini belirtti.

“Başka çaremiz yok”
İşçilerin, bütün haklarını alarak taşeron firmada çalışmaya başlayacaklarını ifade eden Kocaoğlu, “İstemeyenler çalışmayacak. Başka da çaremiz yoktur. Bir taraftan 650 farklı yeni gelecek kişiye maaş, ücret vermek, diğer taraftan 650 kişiye bakmak gibi lüksümüz yok. Zaten onları nerede çalıştıracağız? Hiçbir ayrım yapılmadan 650 kişinin hak ettiği birikimler ödenecek. Ondan sonra da yeni firmada çalışacaklar. Bir müddet sonra ihaleyi İzelman alır, İzenerji’de kalır bilemeyiz. 650 kişi işsiz kalmayacak. Taşeronla ihaleyle yapılan şartlarda çalışma yapılacak” diye konuştu. Aziz Kocaoğlu, işçilerin taşeron şirkete gitmesi halinde maaşlarının düşüp düşmeyeceği konusundaki soruya ise, “bilemeyiz” yanıtını verdi.

“Yasayı uygulamak zorundayız”
Aziz Kocaoğlu, sendikanın tutumuna da değinerek, “Sendika, işçilerin taşerona gitmemesi için eylem de düşünebilir, tavır da alabilir. Biz de, yasayı uygulamak zorundayız. Tazminatlar, İzelman tarafından ödenecektir. Bu rakam belediyenin yatırım bütçesi içinde sindirilemeyecek bir rakam değildir” diye konuştu.

Belediye çalışanları endişeli
Kocaoğlu’nun açıklamaları belediye çalışanlar arasında panik havası yarattı. Konuşmaların ardından pek çok çalışanın fiilen iş bıraktığı söylenirken, DİSK Genel-İş sendikasının da konuyla ilgili açıklama yapması bekleniyor.

(soL - İzmir)