'İstanbul'un gözbebeği' satılıyor

TOKİ Başkanı Bayraktar'ın "böylesine değerli bir arsayı alacak yatırımcının bu işten kârlı çıkacağını düşünüyorum" dediği Bakırköy - Ataköy sahil şeridindeki arazinin ihalesi, kamuoyunun tepkisine rağmen bugün yapılıyor.

soL (İstanbul) TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın, "İstanbul'da bu kadar güzel başka bir arazi yok" dediği, Ataköy - Bakırköy sahil şeridindeki 124 bin 980 metrekarelik arazinin ihalesi, bugün yapılıyor.

Bakırköy Mimarlar Odası'nda bir araya gelen çeşitli kurum temsilcileri, rekreasyon alanı olan Ataköy sahilinin satışının durdurulması gerektiğini belirttiler.

Daha önce Ataköy sahilindeki diğer arazilerin satışını, kamuoyundan gelen "adrese teslim ihale yapılıyor" tepkileri üzerine iptal etmek durumunda kalan TOKİ, söz konusu arazilerin hemen yanındaki arazinin ihalesini saat 15.00'te TOKİ'nin Bilkent'te bulunan merkez binasında yapacak.

İhaleyi kazanana kolaylık da yapılacak
Erdoğan Bayraktar, Bakırköy'deki arazinin daha önce ihalesi iptal edilen arsayla bir ilgisinin bulunmadığını iddia ederek, "hukuki olarak hiçbir sorunu bulunmayan, konum itibariyle İstanbul'un gözbebeği Bakırköy'de bulunan böylesine değerli bir arsayı alacak yatırımcının bu işten kârlı çıkacağını düşünüyorum. Ayrıca, ihaleyi kazanan yatırımcıya yüzde 20 peşinat ve 24 ay da vade ile ödeme kolaylığı sunacağız" dedi.

Bugün yapılacak ihaleyi kazanacak yatırımcılar, bölgeye otel, apart otel, gazino, marina, yat kulübü, alışveriş tesisleri, lokantalar, kongre tesisleri, akaryakıt satış üniteleri, sağlık kulübü, gösteri, spor ve eğlence tesisleri kurabilecek.

TOKİ'nin görevi satmak değil korumak
Bakırköy Mimarlar Odası'nda bir araya gelen Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Bakırköy Bölge Temsilciliği üyeleri, Ataköy 2. Kısım Sakinleri Derneği yöneticileri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar, konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyerek, TOKİ'nin, Ataköy sahilinin satışından vazgeçmesini istediler.

Mimarlar Odası Bakırköy Bölge Temsilcisi Esin Hacıalioğlu, "ilgili alanı parasal ölçütle değerli kılan, imar ve şehircilik ilkelerine bağlı kalınarak 1950'li yıllarda hazırlanan ve Ataköy planı bütünlüğünün bir parçası olarak tasarlanmış ve günümüze kadar kısmen dahi olsa bozulmadan korunabilmiş olmasıdır. O halde değerin sürekliliği için plan bütünlüğünün korunması esastır ve kamu kurumu niteliğindeki TOKİ'nin asli görevidir" dedi.

Hacıalioğlu, TOKİ'nin özellikle emlak pazarlamasına öncelik veren ve inşaat sektöründe adeta devlet destekli bir büyük tekel oluşturmayı hedefleyen uygulamalarıyla, Anayasa'daki, Toplu Konut Kanunu'ndaki ve kendi kuruluş mevzuatındaki temel ve kamusal amaç ve kimliğinden hızla uzaklaştığını ifade etti.

"5 milyar dolarlık rant"
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Bakırköy Belediyesi'nin, TOKİ'nin "satılık kıymetli arsa" sıfatıyla ihale düzenlemesine sessiz kaldığını söyleyen Hacıalioğlu, "TOKİ'nin Ataköy sahili ve benzeri satışlardan vazgeçmesini, bu alanın plan bütünlüğüne bağlı kalınarak rekreasyon alanı olarak düzenlenmesini ve toplumun genel kullanımına sunulmasını beklemekteyiz" dedi.

Ataköy 2. Kasım Sakinleri Derneği Yönetim Kurulu üyesi Doğu Coşkunfırat ise, bu satış ve imar hakkıyla getirilen yapılaşmayla, yaklaşık 5 milyar dolarlık bir rant sağlandığını belirterek, yasal yollara başvuracaklarını söyledi. Coşkunfırat, Ataköy 1 ve 2. Kısım sakinlerinin bu alanın "Kentsel Sit Alanı" olarak tescil edilmesi için 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na başvurduklarını, bu kararın çıkması halinde burada yapılaşmaya gidilemeyeceği belirtti.