Yabancı yatırımcı Türkiye piyasasından kaçıyor

Yabancı yatırımcılar 2015 yılında 7,6 milyar dolarlık hisse senedi ve tahvili sattı. Satışların yaklaşık beşte biri Kasım ayında gerçekleşti.

1 Kasım seçimleri sonrası AKP'nin tek parti olarak iktidara gelmesine rağmen, yurtdışı yatırımcılar Kasım ayında 1,4 milyar dolar Türk varlığı sattı.

Gezi Direnişi'nden bu yana en büyük yabancı çıkışı olarak kayıtlara geçen bu gelişme sonucu 2015'teki toplam varlık satışı 7,6 milyar dolar seviyesine ulaştı.  

Varlık fiyatları da Suriye'ye hava operasyonları ve 720 milyar dolarlık ekonomi için tehdit oluşturan Rusya krizi sonrası yeniden düşüşe geçti. 

Capital Economics ve SEB AB'ye göre, daha fazla satış olacak ve 2008'den bu yana en büyük yıllık kayba yönelen Türk Lirası'ndaki değer kaybı derinleşecek.

Piyasalardaki huzursuzluğun arkaplanında yer alan bir diğer faktör de Merkez Bankası bağımsızlığına ilişkin endişeler. G20 ülkeleri arasında en büyük "cari açık/GSYİH" oranına sahip Türkiye'de güçlü bir muhalefetle karşılaşmadan yüksek oy oranıyla iktidara gelen yeni hükümetin, faizi düşürmesi konusunda Merkez Bankası'na baskı yapabileceğine ilişkin endişeler artıyor. 

Londra'da Capital Economics'in Kıdemli Gelişen Piyasalar Ekonomisti William Jackson yüksek dış borcun, ABD'nin faiz artırımına gitmesi ve bunun sonucu lira ve tahviller üzerinde baskının artması ile birlikte, piyasaları yatırımcı beklentisindeki değişikliklere daha duyarlı hale getirdiğini belirtti. Jackson, liranın dolar karşısında, 2016 yılının sonuna kadar, yüzde 11 kayıp ile 3,25 seviyesine gelmesini bekliyor.

Bloomberg'in haberine göre yabancı yatırımcılar, bu yıl rekor miktarda hisse senedi ve tahvil sattıktan sonra, Türkiye'den çıkmaya devam edecek gibi görünüyor.