11 bin TL maaş alıp, ‘eşit işe eşit ücret’ten bahsediyorlar!

Faruk Çelik memur maaşları ile ilgili geniş bir çalışma yürüttüklerini, artık “eşit işe eşit ücret” ödeneceğini söyledi. TBMM'yi denetleyen Sayıştay ise geçen yıl milletvekili maaşlarının “yanlış hesaplama” nedeniyle 3 bin TL fazla ödendiğini duyurdu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sabah gazetesine 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’yla ilgili bir çalışma yürüttüklerini anlattı. Memur maaşlarıyla ilgili geniş bir çalışma başlattıklarını söyleyen Çelik, daire başkanı ve üstü makamlar, uzmanlar ve memurların durumlarının incelendiğini belirtti. Faruk Çelik çalışmanın “eşit işe eşit ücret” ödenmesinin amaçlandığını, çalışma sonucunda kamu kurumları arasındaki maaş farklılıklarının ortadan kaldırılmasının hedeflendiğini ifade etti.

Çelik, müsteşarlar, müsteşar yardımcıları, genel müdürler, genel müdür yardımcıları, daire başkanları, il müdürleri ve uzmanlar gibi çalışanların maaşları arasındaki dengesizliklerin ek ödemelerden kaynaklandığını söyledi. Bu kategorideki devlet memurlarının yanı sıra diğer devlet memurlarının maaşlarıyla ilgili bir çalışmanın da yapılacağını ifade eden Çelik, “657 sayılı yasada köklü bir değişiklik mi yapılacak?" sorusuna "657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ihtiyarladı, emeklilik süresi çoktan doldu. Ancak bu konuda diğer bakanlıkların da oturup yeni düzenlemeyi çalışması gerekiyor" cevabını verdi.

Vekillere fazladan 3 bin TL maaş verilmiş!
Milliyet gazetesinde yer verilen bir başka haberde ise Sayıştay’ın, TBMM Başkanlığı’nın ödenek ve yolluk hesaplamasında "hata" yaparak milletvekillerine fazladan 3 bin TL maaş verdiğini saptadığı aktarıldı. Milletvekili maaşının 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre en yüksek devlet memuru maaşı olan Başbakanlık Müsteşarı’na göre belirlendiğinin, ödeneklerin ise müsteşar maaşının yarısı olarak hesaplandığının belirtildiği raporda, hesaplamada yapılan “yanlışlık” nedeniyle milletvekillerine aylık 8.737 TL yerine 11.659 TL ödendiğini ifade ediliyor.

Sayıştay’ın hazırladığı TBMM’nin 2010 yılı Dış Denetim Raporu’nda vekillere fazla maaş verildiği saptaması şu şekilde ifade edildi:

“Kadro maaşı alan Başbakanlık Müsteşarı’na göre milletvekili ödeneği 5.825 TL’dir. Bunun yarısı olan yolluk ise 2.912 TL olmak üzere net 8.737 TL’dir. Oysa sözleşmeli Başbakanlık Müsteşarı’nın maaşına göre, milletvekiline dönen miktar 7.424 TL ödenek, yarısı olan 4.235 TL yolluk olmak üzere toplam 11.659 TL’dir. Aradaki fark ise 2.922 TL’dir. Böyle bir uygulamanın olamayacağı düşüncesi ile milletvekili ödenek ve yollukları hesabında Bakanlar Kurulunca, Başbakanlık Müsteşarı için belirlenen en yüksek göstergeler esas alınmaktadır.”

TBMM Başkanlığı ise ödenek ve yollukların mevcut mevzuatlar dikkate alınarak hesaplandığını ve bir aykırılık bulunmadığını söyleyerek kendisini savundu.

(soL – Ekonomi)