Yeni tasarruf paketi onaylandı: Yunanistan hükümeti emekçilere düşman

Yunan parlamentosu Troyka’nın dayattığı ve Yunan halkı için ağır yaptırımlar içeren yeni tasarruf paketini onayladı, fakat halkın tepkisi sert oldu.

Ülke çapındaki şiddetli protestolara rağmen Yunan hükümeti, Avrupa Merkez Bankası (ECB), AB Komisyonu ve IMF'den oluşan Troyka’nın dayattığı yeni kemer sıkma paketini kabul etti.

Dün gece yarısına kadar devam eden oylama neticesinde 300 milletvekilinden 153’ü, 13 buçuk milyar avroluk pakete destek verdi.

Atina’nın uluslararası kurtarma yardımının 31 buçuk milyar euroluk bir sonraki dilimini alabilmek için attığı bu adım, üzerine açıklama yapan Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, "Ülkeyi felaketten kurtarmak için" bu paketin onaylanması gerektiğini ifade etti.

13,5 milyar avroluk paket, vergi artışları ve emeklilik maaşı kesintileri içeriyor. Dört yıl içerisinde AB Troykası tarafından Yunan hükümetine dayatılan üçüncü kesinti paketi, vergi artışlarının yanı sıra, ortalama 65 olan emeklilik yaşının 2 yıl artırılması, ücret ve emekli maaşlarının düşürülmesi gibi yeni önlemler içeriyor.

Yeni kemer sıkma paketinin önemli başlıkları
2013-2016 yılları arası yaklaşık 19 milyar avro tasarruf amaçlayan yeni kemer sıkma paketinin önemli başlıkları şöyle:

* Emeklilik yaşı 65’den 67’ye çıkarılıyor.

*1000 avronun üstündeki emekli maaşlarına kademeli olarak yüzde 5-15 arası kesinti geliyor.

*Emeklilik tazminatında yüzde 83’e kadar varan oranda kesinti yapılacak.

*Subay, yargıç, profesör, doktor, din adamı maaşlarına yüzde 20-25 arası kesinti geliyor.
2012 sonuna kadar 2000, 2013 içinde de 23 bin memur yedeğe alınacak.

*İflasın eşiğindeki sağlık sandığı (EOPPİ) yararına reçete başına 1 avro, hastaneye giriş başına 25 avro vergi getiriliyor.

*Özel sektörde işten çıkarma tazminatlarında yüzde 50 kesinti yapılacak.

*KİT’lerde, kamuda maaş tavanının 1900 avro olarak belirlenmesi nedeniyle yüzde 35’e varan kesintiler yapılacak.

Yeni düzenlemeler çerçevesinde genel kurmay başkanının brüt maaşı ise 2 bin 337 avrodan 1873’e düşmüş oldu. Yargıtay başkanının brüt maaşı ise 4 bin 134 avrodan 3 bin 23 avroya indirilecek.

Yunanistan’ın iki önemli sendikasının başlattığı genel grev ise sürüyor. "Halk, boyun eğme!" sloganı atan göstericiler Atina'daki Sintagma Meydanı'nda toplanarak, parlamentoda görüşülen kesinti paketi tasarısını protesto etti. Yaklaşık 100 bin kişinin katıldığı gösteriler, polisin sert müdahalesiyle ilerleyen saatlerde çatışmaya dönüştü. Polisin parlamentoya yürüyen göstericileri tazyikli su ve plastik mermilerle engellemeye çalışması üzerine çıkan çatışmalarda en az 30 gösterici gözaltına alındı.

(soL-Haber Merkezi)