Obama: Dünya İran’ı izliyor

İran’ın dini lidri Ayetullah Hamaney gösterilerin bir son bulmasını isterken, ABD Başkanı Barack Obama ise “Dünya İran’ı izliyor” dedi.

soL (DIŞ HABERLER) ABD Başkanı Barack Obama, ABD'nin İran'ın iç işlerine karışmak istemediği şeklindeki dünkü açıklamasının ardından bugün tavır değiştirmiş bir görüntü verdi. Obama, CBS televizyonuna verdiği demeçte "Yapılan bazı açıklamaların terörü ve tonu nedeniyle çok endişeliyim, İran hükümeti dünyanın onları izlediğinin farkında olmalı" dedi.

Obama, "Ve barışçıl yollardan seslerini duyurmak isteyen insanlara nasıl yaklaştıkları ve nasıl davrandıkları, uluslararası topluma İran'ın ne olup ne olmadığına dair net bir mesaj gönderecektir" diye ekledi.

Obama'nın bu sözleri, İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in gösterilerin durmasına yönelik çağrısının ardından geldi. Hamaney, bundan sonra çıkacak tüm şiddetten siyasi liderlerin sorumlu olacağını söyledi. Hamaney, bu konuşmasını protestoların yoğun olarak yaşandığı Tahran Üniversitesi'nde yaptı. Dini lideri dinleyenler arasında Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad da vardı.

Hamaney, "11 milyonluk oy farkı var. 11 milyon oy nasıl düzmece olur?" diye sordu.

Bugün miting var

İran'da muhalifler, bugün kitlesel bir miting yapacaklarını duyurmuş, bunun çalışmasını yürütüyorlardı. Tahran Valisi Murtaza Tamadon ise böyle bir miting için izin verilmediğini belirterek, bu gösterinin gerçekleşmeyeceğini umduğunu söyledi.

Brüksel'deki AB zirvesi sırasında konuyu gündemlerine alan AB liderleri, İran'a barışçıl gösterilere izin vermesi çağrısında bulundular.

ABD'nin tavır değişikliği
Obama'nın son açıklamasıyla birlikte, ABD'nin tavrındaki değişiklik göze çarpıyor. ABD Başkanı Barack Obama, daha önce yaptığı açıklamada "İran'ın iç işlerine karışıyor gibi görünmek istemediğini" söylemiş, "Ahmedinecad'la Musavi arasındaki farkın büyütülmemesi gerektiğini" eklemişti.

Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs de protestoları "sıradışı" ve "cesurca" olara nitelemişti. ABD Temsilciler Meclisi de 405'e karşı 1 oyla İran'daki duruma göre bir açıklamayı kabul etti. Açıklamada "süregiden şiddet" kınandı.