İran’dan ABD’ye Afganistan’da yardım teklifi

İran’la ABD, Lahey’deki uluslararası konferansta biraraya geldiler. İranlı delege, ABD’nin Afganistan’daki çabalarına destek verebileceklerini ifade ederek, Obama yönetimiyla uzlaşma doğrultusunda büyük bir adım attı.

soL (DIŞ HABERLER) Lahey'de Afganistan'daki durumu tartışmak üzere toplanan uluslararası konferansa, ABD'nin davet ettiği İranlı yetkililer de katıldılar. İranlı delege Muhammed Mehdi Akhundzade, ülkesinin ABD'nin Afganistan'daki çabalarına destek verebileceğini söyledi.

Akhundzade, ABD Başkanı Barack Obama'nın bu hafta içerisinde açıkladığı yeni Afganistan stratejisine olumlu bir tepki vererek, "Afganistan'a katkıda bulunan ülkelerin teklif ettiği ortak işbirliği önerisini olumlu bulan İran İslam Cumhuriyeti, uyuşturucu kaçakçılığına karşı savaşmaya dönük projelerde ve Afganistan'ın geliştirilmesi ve yeniden inşa edilmesi doğrultusundaki planlara katılmaya hazırdır" dedi.

Fakat İran'ın, NATO'nun Afganistan'daki tavrına ilişkin eleştirisini yineleyen Akhundzade, "Yabancı güçlerin varlığı ülkede işleri yoluna sokmadı ve daha fazla sayıda yabancı güç de bir işe yarayacak gibi gözükmüyor" dedi. Akhundzade, askeri harcamaların Afgan polis ve ordusunun geliştirilmesine aktarılması gerektiğini belirtti.

Afgan polisinin ve ordusunun eğitilmesi de Obama yönetiminin son dönemde aldığı kararlar arasında bulunuyor. ABD, Afganistan'a bu iş için 4 bin eğitmen gönderme kararı aldı.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise, ABD'nin İran'dan sınır güvenliği ve uyuşturucu karşıtı operasyonlarda yardım beklediğini söyledi. Gazetecilere konuşan ABD'nin Afganistan ve Pakistan elçisi Richard Holbrooke ise "Nasıl Afganistan hakkında konuşabilir ve bununla sınırı olan komşu bir ülkeyi dışlayabilirsiniz? İran'ın buradaki varlığı çok açık" dedi.