İngiltere'de grevleri etkisizleştirmek için askerler göreve çağrıldı

Son dönemde artan grev ve eylemler karşısında İngiliz hükümeti bir yeni adım daha attı: Grev olduğu zaman havaalanında çalışmak artık askerlerin görevi.

İngiltere’de bundan böyle grev durumlarında havaalanında sınır güvenliği askerlerin denetiminde olacak. Uygulamanın temelinde İngiltere’de son dönemde yükselen kamu emekçilerinin kitlesel eylemleri yer alıyor.

The Telegraph gazetesinde yer alan habere göre uygulamanın ayrıntılarını İngiltere Göç Bakanı Damian Green şöyle belirtiyor: Grevler sırasında havaalanlarında çalışacak kişilerin öncelikle gönüllü olması tercih edilecek. Yeterli sayıda gönüllünün başvuruda bulunmaması durumunda ise mevcut askerlerden sınırda görev yapmak üzere dağıtım/takviye yapılacak. Gönüllüler sınır güvenliğinin sağlanması konusunda eğitim alacaklar.

"İşçi eylemleri İngiltere'nin imajını lekeliyor"
Göçmen Bürosu’ndaki çalışanların da aktif olarak katılacakları kamu emekçilerinin grev ve eylemlilikleri hakkında İngiliz devleti olumlu düşüncelere elbette sahip değil. İngiltere Göç Bakanı açıklamasında havalimanında çalışanların grev sebebiyle tam gün çalışmaması ya da bir iki saat dahi iş yavaşlatma eylemlerinin kabul edilemez nitelikte olduğunu belirtmiş özellikle bu gibi durumların ticari anlamda tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini ve İngiltere’nin imajını bu tür eylemler ile lekelenmemesi gerektiği vurgulamıştı.

Sınır memurları da greve çıkıyor
İngiltere'de kamu emekçileri bugün greve çıktılar. Havaalanlarında çalışan kamu emekçilerinin de katılacağı grev 24 saat sürecek. Grevde toplam 33 sendika ile yaklaşık 2 milyon kişinin iş bırakması bekleniyor. İş bırakacaklar arasında 18 bin sınır güvenliği memuru da bulunuyor.

Geçtiğimiz Mart ayı içerisinde hükümetin sağlık politikasında planladığı kesintilere karşı son yirmi yıl içerisinde İngiltere’de emekçilerin kitlesel olarak katıldığı en büyük sendikal eylem örgütlenmişti.

İngiltere'nin önlem dediği: Hapis, eve el koyma, toplu ceza
İngiltere’de siyahi bir gencin polis kurşunu ile öldürülmesinin sonrasında göçmen ve yoksul gençler arasında isyanlar başlamış, İngiliz devleti eve el koymak, toplu cezalandırma gibi acımasız yöntemlere başvurmuştu. Aile üyelerinden bir kişinin dahi isyana katılması İngiliz devletinin bu aileleri belediyeden ucuz olarak temin ettikleri sosyal konutlardan kovması için yeterli olmuştu. Ayrıca Facebook’tan isyan çağrısı yapan dört genç hakkında 4 yıl hapis cezası verilmişti.

(soL - Dış Haberler)