Böyle iç savaş mı olur?

Libya’daki tüm “tuhaflıklar” yetmedi, şimdi de bu çıktı: Libya’daki bir avuç muhalif eski İngiliz komandolarını “paralı asker” olarak kiralayacakmış, üstelik bunun parasını da Arap devletleri ödeyecekmiş! Böyle iç savaş mı olur?

Libya’da olan bitene “halk isyanı” olarak bakanlar bir yana, ortada iki taraftan birinin haklı olmadığı bir “iç savaş” durumu olduğunu düşünenlerin bile değil iki, on iki defa düşünmesini gerektirecek bir tablo var.

Libya’da hem İngiliz istihbarat örgütü MI6 ve özel harekât timi SAS üyeleri, hem de CIA ajanlarının müdahaleden aylar öncesinden beridir Libya’da oldukları resmen açıklandı.

ABD’li senatör Dennis Kucinich, İngiltere ve Fransa’nın Kasım 2010’da tam da Libya müdahalesini tarif eden bir askeri tatbikatı planladıklarını açıkladı. Batı müdahaleye isyandan aylar önce hazırlanıyordu.

Velhâsıl Libya’da isyan başladı. Medya, “Kaddafi’ye karşı bir halk ordusu” imajı yarattı. Savaşın en yoğun günlerinde açıklama yapan muhalif “hükümetin” sözcüsü ve Maliye Bakanı Ali Tarhuni, sadece bin kişilik bir “orduları” olduğunu açıkladı.

Sonuçta batılılar ülkeyi taş üstünde taş bırakmamacasına bombalıyor, arada muhaliflerin hastanelerini dahi vuruyorlardı. Aşağıda ise batı ve Arap ülkeleri tarafından silahlandırılan bin kadar adam, Kaddafi ordusunu bir türlü yenemiyordu.

Şimdi İngilizler yeni bir planla çıkageldi. Daily Mail’dan Tim Shipman’ın haberinde aktardığı İngiliz planı, kurnazlıkta sınır tanınmayacağını gösteriyor.

İngiliz komutanların Başbakan David Cameron’a anlattıkları plana göre Libya’daki muhalefet ordusu, eski İngiliz özel harekât askerlerinin kurdukları özel güvenlik şirketlerinden paralı askerler kiralayacak. Bu askerler Kaddafi’nin ordusunu yenecek.

Askerlerin parasını ise, Arap ülkeleri ödeyecek!

Böylece “isyancılar”, daha doğrusu emekli İngiliz askerleri Libya’daki savaşı kazanacak, İngiliz özel güvenlik şirketleri vurgunu vuracak, İngiltere’nin cebinden beş kuruş çıkmayacak, ve böylece “iç savaş” kazanılmış olacak.

“Emekli askerlerle savaş mı kazanılır” demeyin! İngiliz komutanlar onu da düşünmüş. Halihazırda orduda olan, yani muvazzaf askerlere “uzun dönemli izinler” verilecek, onlar da Libya’ya gidip “bi’ savaşıp dönecekler”...

Bu kurnazlıkla İngiltere, Birleşmiş Milletler kararının etrafından dolanmış olacak ve karaya asker çıkartacak. Üstelik, İngiliz ordusundan giden askerlerin parasını da Arap devletleri ödeyecek!

Haberdeki ayrıntılar bu kadarla kalmıyor. Aslında İngiltere ve ABD, “çaktırmadan” askerlerini Libya’ya göndermeyi tartışmış. Ama “savaş 24 saat canlı olarak medyadan yayınlandığı için bu askerleri gizlemek zor olur” diyerek bundan vazgeçmişler.

İşte “Libya İç Savaşı”...

(soL - Dış Haberler)