Suriye'de kuzey ve güney cephelerinde savaş büyüyor

Suriye'nin kuzeyinde Halep'te, güneyinde ise Kuneytra'da orduya yönelik büyük saldırılar başladı. Ordu güneyde saldırıları püskürtürken, Halep'te durum kritik.

Dış Haberler

Suriye'de kuzey ve güney cephelerinde savaşın boyutu büyüyor.

El Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi, Ahrar'uş Şam ve Mücahid Ordusu tarafından Halep Raşidin'e başlatılan saldırı, ordu tarafından püskürtüldü.

Ancak silahlı grupların Halep'in batısındaki saldırıları sürüyor. Nusra, bu bölgede ulusal savunma güçlerinin elinde bulunan bazı blokları ele geçirdi. Batı Halep'e atılan gelişigüzel havan topları neticesinde 3 sivil hayatını kaybetti.

Raşidin'deki yerel milislerin ve Filistinlilerden oluşan Kudüs Tugayları'nın bazı bölgelerden çekildiği belirtiliyor. Cihatçı gruplar, Raşidin'in tamamını ele geçirdiklerini öne sürüyorlar.

Çatışmalarda 11 Suriye askeri ile 35 Nusra Cephelinin öldüğü iddia ediliyor.

El Kaideilerinin Halidiye'ye girdiği iddiası ise ordu tarafından yalanlandı. Ancak kuzeyde, Rityan'dan Başköy'e yapılan saldırı sonucunda militanların Başköy'e sızdığı belirtiliyor. Başköy'ün batısında Nusra ile yerel milisler arasındaki çatışmalar sürüyor.

GÜNEY CEPHESİ'NİN 'FETİH ORDUSU': HEREMUN ORDUSU
Güney'de ise, Kuneytra'daki ordu pozisyonlarına Nusra Cephesi ile müttefikleri büyük bir saldırı başlattı.

Tel Krum, Tel Bizak ve Tel el-Şa’ar'a saldıran silahlı gruplar, Bizak ile Krum'u ele geçirdi. Ancak ordu ve yerel savunma güçlerinin karşı saldırısı sonucunda, militanlar bölgeden çekilmek zorunda kaldı.

Ordu kaynakları, Kuneytra'da öldürülen cihatçı sayısının 200 civarında olduğunu söylüyor.

Güney'deki silahlı grupların oluşturduğu yeni ittifakın adı ise "Heremun Ordusu". İttifak ismini Cebel'ül Şeyh (Hermon, Heremun) Dağı'ndan alıyor.

İttifakta Nusra Cephesi, Ahrar'uş Şam, Ecnad'uş Şam, Ensar el-İslam, Seyf'ül Şam Tugayları ve bir dizi küçük grup yer alıyor.

İttifak ilk etapta Tel Bizak, Cuba ve Minat el-Hisan'ı, nihai olarak ise Han Arnabe'yi ele geçirmeyi hedefliyor. Han Arnabe, ordunun "kale"lerinden.

Suveyda'da ise Telah Hava Üssü militanlardan tamamen temizlendi. 

HAMA'YA DA SALDIRI
İdlib ve Cisreşşuğur'a yönelik "başarılı" operasyonların ardından Gab Düzlükleri'ne de birkaç kez saldıran Nusra Cephesi öncülüğündeki Fetih Ordusu, bölgede başarısız olmuştu.

Dün, Fetih Ordusu bir kez daha Gab'a saldırdı. Zeyzun'daki ordu noktalarına saldıran grup başarısız oldu. Ordu, stratejik önemdeki Tel Aur tepesini daha önce ele geçirmişti.