Suriye ordusu kuzey ve güney cephelerinde tutunmayı başardı

Suriye ordusu, Halep'in kuzeyi, Hama, Humus ve Dera-Suveyda hattındaki silahlı çetelerin saldırılarını durdurmayı başardı. Kalamun'da ise hızlı ilerleyiş sürüyor.

Dış Haberler

Geçen hafta Suriye'nin güney ve kuzey cephelerinde artan sıcaklık, ordunun saldırıları büyük oranda durdurmasıyla birlikte sürüyor.

Ordunun önemli komutanlarından Süheyl Hassan'a bağlı Kaplan Birlikleri, Humus'un doğusundaki Cazal gaz sahasını yoğun çatışmaların ardından Irak-Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) elinden geri almayı başardı.

Cazal kasabası ile gaz sahasını tamamen kontrol altına alan ordu, Palmira'ya giden ana yolu da ele geçirirse, antik kentin bulunduğu kasabaya kuzeyden girme şansı bulacak.

KALAMUN CEPHESİ İSRAİL'İ KORKUTUYOR
Kalamun cephesinde ise Hizbullah ve ordu, çok küçük bir bölge dışında Nusra Cephesi ile IŞİD'i bölgeden çıkarttı. Hizbullah ve ordunun güçlerini Kalamun'nda Ez-Zabadani'ye doğru kaydırdığı belirtiliyor. Zabadani, Lübnan ile Suriye'yi birbirine bağlayan önemli bir geçiş kasabası. 

Öte yandan El Menar, bugün ordu ve Hizbullah kuvvetlerinin Kalamun'daki bir IŞİD saldırısını boşa düşürdüğünü yazdı. Ceracir'deki Hizbullah kontrol noktasına sızmaya çalışan IŞİD'liler, Hizbullah ve ordu tarafından engellendi.

Hizbullah'ın Zabadani'ye yığınak yapmasının İsrail'i de endişelendirmeye başladığı düşünülüyor. 

GÜNEY CEPHESİ'NDE SALDIRILAR DURDURULDU
Suveyda'da ise Dürzi milisler, Nusra Cephesi ve müttefiklerine yönelik bir saldırı düzenledi. Tel Sikaka'daki saldırıda 20 Nusra militanının öldürüldüğü ve silah ile mühimmatlarına el konulduğu belirtiliyor.

Yine Suveyda'daki Telah Askeri Üssü'ndeki kuşatma da kırılmak üzere. Golan Tepeleri'nde ise Hader Dürzi köyü Nusra Cephesi'nin kuşatması altında.

Halep kuzeyinde ise, Suriye ordusu Nusra Cephesi ve Ahrar'uş Şam'ın ele geçirdiği Raşidin'e karşı saldırı başlatıldı. Halidiye bölgesine yönelik Nusra-Ahrar saldırısı da püskürtüldü.

KUZEY CEPHESİ'NDE DURUM
Ordu, Halidiye'den sonra Leyremun'un doğu bölgesine doğru ilerleyerek iki fabrikayı ele geçirdi. Başköy'e yönelik Nusra-Ahrar saldırısı da ordu tarafından boşa düşürüldü.

İdlib ve Hama'da ise, Fetih Ordusu koalisyonunun Gab Düzlükleri'ne başlattığı yeni saldırı yine başarısız oldu. Nusra Cephesi ve Ahrar'uş Şam, Gab'daki Tel Hattab ve Tel Aur'a başlattığı saldırıyı ağır kayıplar nedeniyle bitirmek durumunda kaldı. Bu tepeler, Fetih Ordusu'nun elindeki TOW füzelerini Suriye tanklarına karşı kullanmak için stratejik bir önem taşıyor.

Gab Düzlükleri ayrıca, Lazkiye ve Tartus dışında, Alevilerin en yoğun yaşadığı bölge.

QAMIŞLO'DA YPG İLE ÇATIŞMA
Öte yandan Qamışlo'da ulusal savunma güçleri ile YPG arasında zaman zaman tırmanın gerginlik haftasonu da devam etti. Tarafların El Beşir Camii civarında havan topu ve tüfeklerle birbirine saldırdığı, ancak ölüm olayının yaşanmadığı bildiriliyor.

Çatışmanın, geçtiğimiz hafta YPG'nin milislere ait kontrol noktasını ele geçirmesi ve Suriye bayraklarını indirmesi nedeniyle yaşandığı iddia ediliyor.