İspanya'da boğa güreşi tartışması büyüyor

İspanya Anayasa Mahkemesi, Katalanların 'boğa güreşi' yasağını iptal etti.

Dış Haberler

İspanya Anayasa Mahkemesi, Katalonya bölgesinde geçerli olan boğa güreşi yasağını iptal ederek, Madrid yönetimi ve Katalanlar arasındaki gerilimi alevlendirdi.

Karar hayvanseverlerin tepkisini çekerken, asırlık 'geleneğin' destekçilerini memnun etti.

Kararın açıklamasında, boğa güreşinin İspanya tarihinin bir mirası olduğu, yasaklama kararını ise merkezi hükümetin verebileceği, yarı-özerk bölgelerin bu kararı verme hükmünün olmadığı belirtildi. Yasak kararı "Anayasa'ya aykırı ve geçersiz" olarak nitelendi.

Katalonya'nın bölgesel meclisi, 1 Ocak 2012'de aldığı kararla boğa güreşini yasaklamıştı.

Yasak kararı, hayvan hakları aktivistlerinin topladığı 180 bin imzanın ardından gelmiş; Kanarya Adaları'nda 1991'de yasaklanan boğa güreşi, Katalanların kararıyla ilk kez İspanya topraklarında yasaklanmıştı.

Katalanların kararının hayvan hakları ile ilgili olmadığını savunan bir grup, Katalanları İspanya'dan bağımsız olduklarını göstermek isteyen, politik bir karar almakla suçluyor.

'HAYVANLARI UMURSADIKLARI YOK'

Katalan milletvekili Gabriel Rufian; "İspanya devletinde, bir hayvana kamusal alanda işkence ve cinayeti yasaklamak Anayasa'ya aykırı, fazla söze gerek yok" ifadelerini kullandı. Ülkedeki muhafazakar Halk Partisi'nin başkanı Alicia Sanchez-Camacho ise kararı sevinçle karşıladıklarını, özgürlük ve boğa güreşi için savaşmayı sürdüreceklerini belirtti.

Öte yandan ülkedeki hayvan hakları partisi PACMA da, kararın politik olduğunu duyurdu. PACMA üyesi Ana Bayle, hayvanların bir kez daha politika için kullanıldığını, tarafların hiçbirinin hayvanları umursamadığını söyledi.