IMF eski Başkanı'na hapis cezası

IMF eski Başkanı Rodrigo Rato, 4 yıl 6 ay hapis cezası aldı.

Caja Madrid ve Bankia bankalarındaki kredi kartı yolsuzluklarıyla ilgili davada, İspanya Ulusal Mahkemesi, eski Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Rodrigo Rato'ya 4 yıl 6 ay hapis cezası verdi.

Ulusal Mahkeme, kredi kartı yolsuzluğu ile yargılanan sanıkların tümünü mahkum ederken, 3 ay ile 6 yıl arasında değişen cezalar verdi.

Davada Bankia ve Caja Madrid bankalarının eski başkanlarından Rodrigo Rato 4 yıl 6 ay ve Miguel Blesa 6 yıl ile en büyük cezaları aldı.

 

Caja Madrid ve Bankia bankalarının üst düzey yöneticilerinin kendileri ve ailelerinin lüks alışverişlerini ödemek için tahsis edilen gayri resmi kredi kartlarını kullandıkları ortaya çıkmıştı. Bu harcamaların ayrıca vergi beyanının yapılmadığı ileri sürülmüştü.

Sistemin ilk olarak 2003 yılında Caja Madrid'de başladığı, daha sonra Bankia bankasıyla 2012 yılına kadar devam ettiği belirtiliyor. Bankia bankası batma riskinden dolayı 2012 yılında hükümet tarafından büyük kamu fonları kullanılarak kurtarılmıştı.

Kredi kartı yolsuzluklarına karışan isimlerin başında gösterilen Rodrigo Rato 2004-2007 yılları arasında IMF Başkanı, öncesinde ise İspanya'da Maliye (1996-2000) ve Ekonomi (2000-2004) Bakanı olarak görev almıştı.