Güney Yemen'de 'ayrılık' eylemleri sürüyor: Körfez egemenliğinin sonu mu?

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin kontrolünde bulunan Yemen'in güneyinde protesto gösterileri başladı.

Dış Haberler

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hakimiyetinde olan Yemen'in güneyindeki Aden bölgesinde sular durulmuyor.

Middle East Eye'dan Afrah Nasser'ın haberine göre bu ayın başında on binlerce kişi Aden'de protesto gösterilerine başladı.

11 Mayıs'ta Aden valisi Zubaidi, kendisinin ve diğer yetkililerin Yemen'in güney eyaletlerini yönetmek ve güneyi yurt içinde ve yurt dışında temsil etmek üzere özerk bir organ olan Güney Siyasi Konseyi'nin kurulduğunu açıkladı.

Güneyliler sosyalist yönetimin sonlanmasından bu yana yıllardır bağımsızlık kampanyası yürütüyor. 1990'lı yıllarda Kuzey ve Güney Yemen'in birleşmesi ve daha sonra 1994'te iç savaşın başlamasıyla beraber bağımsızlık talebi sık sık gündeme getiriliyor.

Yemen'de 2011 ayaklanmasının ardından, ağırlıklı olarak hareketin siyasi kanadını hedef alan çeşitli suikastlar da dahil olmak üzere Hirak (Güney Hareketi) liderlerine yönelik şiddetli bir darbe yapıldı.

Geri kalan Hirak liderleri şimdi yurt dışında yaşıyor, pek çoğu Körfez ülkelerinde, İngiltere'de ve ABD'de ikamet ediyor.

Tüm bunların yanı sıra Körfez İşbirliği Konseyi (Körfez İşbirliği Konseyi) bu ayın başlarında Aden'de Güney Siyasi Konseyi'nin kurulmasına karşı çıkan bir bildiri yayınladı.

Savaşın değişen dinamikleri ile Hirak Hareketi'nin ayrılma talebi, teknik açıdan kuzeyin artık istikrarlı hükümete sahip olmadığı ve güneyin uzakta olması nedeniyle, yalnızca devletten değil, Körfez koalisyonundan da ayrılma anlamına gelebilir.

Öte yandan Suudi destekli kukla hükümetin başındaki isim olan Abdrabbu Mansur Hadi de, Güney Yemen'in ayrılmasına "kesinlikle izin vermeyeceğini" söyledi.