AB'den önemli askeri savunma paktı: ABD'ye bağımlılık azalıyor mu?

Avrupa Birliği ülkeleri, kritik bir adım atarak ortak savunma paktına imza attılar. Bu adımın, ABD ve NATO'ya bağımlılığı azaltabileceği düşünülüyor.

Dış Haberler

Avrupa Birliği (AB), Britanya'nın uzun yıllardır engel çıkarttığı ortak savunma paktı konusunda önemli bir adım attı.

Washington Post'un haberine göre, 23 ülke tarafından imzalanan anlaşma, AB üye ülkeleri arasındaki savunma işbirliğini güçlendirmeyi hedefliyor.

AB Dış İlişkiler şefi Federica Mogherini, "Birlikte yapabileceklerimiz, tek tek yapabileceklerimizden daha iyidir" derken, paktın Avrupa'nın savunması konusunda "tarihi bir başarı" olduğunu ileri sürdü.

Daimi Yapılandırılmış İşbirliği (PESCO) adı verilen pakt ile birlikte, savunma harcamaları konusunda AB ülkelerini bağlayan kurallar güçlendirilecek ve herhangi bir AB üye ülkesi, yeni bir teknoloji geliştirdiğinde ya da satın aldığında başka AB üye ülkeleriyle işbirliği yapmak zorunda olacak.

Pakt, ülkelere aynı zamanda asker konuşlandırma ve müdahaleler konusunda da grup halinde davranabilme imkânı tanıyacak.

Britanya, böyle bir paktın oluşturulmasına, NATO'nun yerini alacağı gerekçesiyle karşı çıkıyordu. "Brexit" ile birlikte, Britanya engeli de ortadan kalkmış oldu.

Bunun yanı sıra, Trump dönemi ile birlikte ABD'nin müttefiklerini savunma işini karşılıklılık ilkesine bağlayacak olması nedeniyle, Avrupalı liderler AB'nin askeri olarak ABD'ye bağımlılığını azaltacak yollar aramaya başladı.

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, bunu açıkça dile getirdi. Leyen, "Biz Avrupalıların, özellikle de ABD Başkanı'nın seçilmesinin ardından, bağımsız olarak ayakta durması önemli" dedi.

Leyen, kimsenin Avrupa'nın güvenlik sorunlarını Avrupalılar için çözmeyeceğini, bu nedenle sorunları kendilerinin çözmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

Pakt ile birlikte, "verimsiz" ulusal askeri harcamalar yerine sınır ötesi işbirliğine öne verilecek. Pakta dahil olan ülkeler, NATO'da olduğu gibi, Birlik'in savunmasına bir bütün olarak da katkı sunma yükümlülüğü ile karşı karşıya kalacak.

Plan konusunda, Almanya ile Fransa'nın ihtilafa düştüğü, ancak sonunda Fransa'nın "çekirdek ülkelerin sınır ötesi operasyonları" önerisindense, Almanya'nın "daha kapsayıcı" planının galebe çaldığı söyleniyor.

Şimdilik pakta dahil olmayan ülkeler şöyle: Britanya (AB'den ayrılıyor), İrlanda, Danimarka, Portekiz ve Malta.