AB mülteci sorununu tekneleri batırarak ‘çözecek’!

BM Güvenlik Konseyi’ne üye 4 AB devleti geçen hafta sundukları karar önerisinde, AB’nin yasadışı göçmenleri taşıyan teknelere askeri müdahalede bulunmasına onay verilmesini istedi.

Dış Haberler

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) üye dört AB devleti, Fransa, İngiltere, İspanya ve Litvanya, geçen hafta Konsey’e bir karar önerisi sunarak, AB devletlerinin yasadışı yollarla AB’ye girmeye çalışan göçmenleri taşıyan teknelere askeri müdahalede bulunmasına onay istedi.

Geçen ay Sicilya’ya geçmeye çalışan bir mülteci teknesinin batması sonucu 800’in üzerinde insanın ölmesi üzerine toplanan AB liderleri, “tekneleri, insan kaçakçıları tarafından kullanılmadan önce saptama, el koyma ve imha etmeyi” hedefleyen operasyonlara onay vermişti.

BMGK’ya üye AB devletleri de bu karara dayanarak, BM’den mülteci teknelerine askeri müdahale izni talep etti.

'BOMBALAMAK ÇÖZÜM DEĞİL'

Moskova tarafından veto edilmesi beklenen bu talebe ilişkin Middle East Eye’dan James Reinl’a konuşan Kızılhaç İtalya yöneticisi ve Uluslararası Kızılhaç Örgütü Başkan Yardımcısı Francesco Rocca, “İnsanların yaşamlarını mahveden ve insanlık onurunu ayaklar altına alan insan kaçakçılarına karşı mücadele etmeliyiz, ancak mültecilerin toplandığı üsleri ve kaçakçılıkta kullanılan ufak tekneleri bombalamaktan farklı bir çözüm bulmalıyız” diye konuştu.

Libya’ya BM askerlerinin gönderilmesine ilişkin kararın onaylanmasından önce görüşmelerde bulunmak üzere New York’taki BM genel merkezine giden Rocca, “Avrupa devletleri bunun işe yaramayacağını görmeli. Lübnan’dan, Türkiye’den, Balkanlar’dan ve Ege Denizi’nden geçen başka yollar da var. Bir yolu kapatmak yeterli değil, korunması gereken bu insanlarla ilgili hukuki bir çözüm bulmalıyız” dedi.