44. Yunanistan Komünist Gençliği Festivali'ne görülmemiş katılım

Yunanistan Komünist Gençliği'nin (KNE) 44. festivali 20-22 Eylül'de Atina'da gerçekleşti. Yunanistan Komünist Partisi'nin 100'üncü ve KNE'nin 50'nci yılına adanan festivale katılım sayısı 120 bini buldu. Türkiye Komünist Gençliği, geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da festivale katıldı.

Haber Merkezi

Yunanistan Komünist Partisi'nin (KKE) 100'üncü ve Yunanistan Komünist Gençliği'nin (KNE) 50'nci yılına adanan 44. KNE Festivali 20-22 Eylül tarihlerinde Atina'da gerçekleşti.

Ölçek bakımından daha önceki festivalleri açık ara geride bırakan 44. festivalin son gününde katılım sayısı 120 bini aştı. Onlarca sanatçının yer aldığı konserler yoğun ilgi çekerken, festivalin zengin programında kitap sergileri, tiyatro gösterimleri ve KKE'nin 100 yıllık mücadele tarihini anlatan bir sergi de yer aldı. KNE'nin davetiyle festivale katılan 40 komünist gençlik örgütünün arasında Türkiye Komünist Gençliği (TKG) de yer aldı.

MARX'IN MİRASININ GÜNCELLİĞİ

Festival kapsamında düzenlenen ilk uluslararası etkinliğin konusu doğumunun 200'üncü yılında Karl Marx'ın mirasının güncelliğiydi. Dünyanın dört bir yanından gelen 40 komünist gençlik örgütünü temsil eden konuşmacılar Marx'ın düşüncesinin güncelliğini vurguladı. TKG adına yapılan konuşmada, entelektüel faaliyeti sadece bir tanık olmaktan çıkaran Marksizmin felsefe ve sosyal bilimler alanında bir devrim olduğu belirtildi ve emekçi kitlelerinin kurtuluşu için gerekli programı sunduğu vurgulandı.

TKG ADINA KONUŞMA YAPILDI

Festivalin ikinci gününde gerçekleşen anti-emperyalizm konulu etkinlikte ana konuşmacı olan KKE Merkez Komitesi ve Avrupa Parlamentosu üyesi Thanasis Pafilis’in ardından TKG adına bir konuşma yapıldı.

Konuşmada, ülkeler arasında tetiklenen emperyalist saldırganlıkların, komünistlerin işbirliği yapmasını acil bir gereklilik kıldığı belirtildi. "Büyük Savaş’tan bir asır sonra, reel sosyalizmin yokluğunda emperyalizmin kan dökmekten çekinmediği gün gibi ortada. Düzen içi çelişker yeni bir savaşa işaret ediyor." diyen TKG temsilcisi, savaşların sınıfsal karakterini gizleyen söylevlere karşı komünist gençlik örgütlerinin görevinin, emperyalist savaşın yıkıcı karakterine karşı gençleri uyarmak ve işçi sınıfı perspektifini üniversitelerde, okullarda ve sokaklarda yaymak olduğunu söyledi.

KUTSUMBAS'TAN MÜCADELE ÇAĞRISI

Festivalin son günü düzenlenen ana etkinliğin ilk konuşmacısı KKE Genel Sekreteri Dimitris Kutsumbas oldu. Kutsumbas SYRIZA-ANEL hükümetinin halk düşmanı politikalarına karşı Yunanistan gençliğini KKE'ye omuz vermeye çağırdı. Kutsumbas’tan sonra sahneye konuşmasını yapmak için Filistinli genç aktivist Ahed Tamimi çıktı. Filistin’de barış olmadığı sürece dünyada barış olmayacağını dile getiren, "dünyanın özgür halkları bir araya gelerek sömürüye, kapitalizme ve sömürgeciliğe son verebilir, emperyalizmi bitirebilir" ifadelerini kullanan Tamimi’nin konuşması dinleyicilerden yoğun alkış aldı. Tamimi'nin ardından sahneye çıkan KNE Genel Sekreteri Nikolas Abatiyelos KKE’nin 100’üncü ve KNE’nin 50’nci yılına adanan etkinliklerin çok başarılı geçtiği değerlendirmesini yaptı.