Vekiller çok kaşınıyor!

Milletvekilleri fazladan 3 bin lirayı maaşla beraber cebe indirdikleri fark edilince ayaklandılar. Sayın vekiller, şimdiye kadar da haklarını, yani paralarını sonuna kadar savunmuştu. Hakkını savunmak için Meclis'e yürüyen emekçilere saldıran polis, bu defa meclisin içinde "hakkını arayan" vekillere saldırmalı!

Maaşları konusundaki hassasiyetleriyle kamuoyunda rahatsızlık yaratan milletvekillerinin maaşları tekrar gündemde. Sayıştay’ın hesap hatası nedeniyle milletvekillerinin 3000 TL fazla maaş aldığını açıklaması üzerine harekete geçen Cemil Çiçek yaptığı açıklamada “Haksız suçlamayı kabul edemem, milletvekillerini birilerinin hakkını haksız yere aldı durumuna düşürmeye kimsenin hakkı yok” diyerek tepkisini göstermişti.

Milletvekillerinin maaş konusundaki hassasiyeti Meclis Başkanı Çiçek’le sınırlı değil. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç başta olmak üzere muhalefetin de dahil olduğu pek çok milletvekili, maaşları konusundaki duyarlılıklarını yaptıkları açıklamalar ve eylemleriyle ortaya koymuş durumda. Çiçek’in konuya ilişkin son açıklaması maaşlarını yetersiz bulan vekillerin maaşların düşmesine tahammülleri olmadığını bir kez daha göstermiş oldu. Yakın dönemde milletvekili emekli maaşları, makam otomobili gibi konularda yapılan açıklamalar ve girişimler milletvekillerinin içine düştüğü kişisel menfaat sağlama kaygısını net şekilde ortaya koymakta.

SSGSS ile emekçilerin hayatı kararırken milletvekilleri kendilerini kurtaracaklar
2008 yılında yürürlüğe girmesiyle emekçilerin birçok hakkını elinden alan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Kanunu sonucunda milletvekillerinin emekli aylıklarında yaşanan düşüşten rahatsız olan Türk Parlementerler Birliği hazırlamış olduğu Milletvekilliği Kanun Teklifi’yle emekli maaşlarını tekrar yükseltmek istiyor. Böylelikle milletvekilleri toplumun büyük kesimini mağdur eden düzenlemeden kendilerini kurtarmış olacak.

Maaşları ve özlük haklarını iyileştirmek için hiçbir fırsatı kaçırmayan milletvekillerinin cepleri için attıkları taklalar akıllara durgunluk veriyor. 2008’deki sosyal güvenlik reformu tasarısı görüşmeleri sırasında emekli vekillere 1500 TL temsil tazminatı öngören madde tasarıdan çıkartıldığı halde bazı uyanık milletvekilleri redaksiyon aşamasında çaktırmadan maddeyi tasarıya ekleyerek fırsatçılıklarını konuşturmuşlardı.

Yüksek maaş isteyen Arınç hadis-i şerife başvurdu
Milletvekili maaşlarının Avrupa Birliği normlarında olması gerektiğini savunan Bülent Arınç seçimlerden önce yaptığı bir açıklamada 12 Haziran’dan sonra seçilecek yeni meclis başkanının milletvekilleri için özel bir kanun çıkarmasını isteyerek şöyle konuşmuştu: “Yapacağımız yine hadis-i şerifteki ‘elindeki fidanı kıyamet kopuyor olsa bile dik’ sözüne uygun olarak yeni dönemde yeni Meclis Başkanı’nın ilk işi milletvekillerimiz için özel kanun çıkarmaktır. Maaşlarıyla, özlük haklarıyla AB normunda milletvekilleri için özel kanun çıkarmamız gerekiyor. Milletvekili meslek değil, statüdür. Buradan ayrılan arkadaşımız yine sayın milletvekilidir. Bunların toplum içindeki konumlarını güçlendirmek mecburiyetindeyiz.”

Net asgari ücretin 655 TL olduğu Türkiye’de 11.659 TL’lik milletvekili maaşını yetersiz bulup artmasını talep eden Arınç’ın zam talebini hadislere dayanarak dile getirmesiyle, dini duyguları çıkarlara alet etmek konusunda sınır tanımadığı görüldü.

Arınç’ın yanı sıra Başkakan Erdoğan da milletvekili maaşlarını yetersiz bulanlardan. Erdoğan 2005 yılı Haziran ayında halka hitap eden bir konuşmasında “Milletvekilleri zor geçiniyor bunu bilesiniz. Çok dardalar” sözleriyle halkla adeta alay etmişti.

Her vekile makam aracı ve şoför istiyorlar
Milletvekillerinin talepleri yüksek maaş ile bitmiyor. Dile getirilen bir başka talep de her milletvekiline makam aracı ve şoför tahsis edilmesi. Bu yılın Şubat ayında yaptığı bir açıklamada milletvekillerinin geçirdiği trafik kazalarını gerekçe gösteren CHP’li Muharrem İnce vekillerin yoğun stres altında olduklarını ileri sürerek makam aracı ve şoför talebinde bulunmuştu.

Milletvekilliği servet kapısı
CNBC-e Business’in yaptığı araştırmaya göre bugüne kadar milletvekilliğinden 1 milyon dolar’ın üzerinde gelir elde etmiş 6 vekil bulunmakta. Milletvekilliğinde 1 milyon dolar’ın üzerinde gelir elde eden isimler sırasıyla şöyle: Murat Başesgioğlu (MHP-1.100.808), Ali Er (AKP-1.100.808), Deniz Baykal (CHP-1.042.693), Köksal Toptan (AKP-1.028.725), Salih Kapusuz (AKP-1.004.177), Zeki Ergezen (AKP-1.004.177). AKP’li Cemil Çiçek ve Abdulkadir Aksu da 996.143’er dolarla sıralamanın 7. ve 8. sırasında yer alıyorlar. Bu hesaplar elbette milletvekilliğinin sabit gelirleriyle yapılan ölçümler. Yoksa aracılıklar, yan gelirler, rüşvetler haliyle bilinemiyor.

Vekiller hakları için siper oluyor, peki haklarını savunan emekçiler?
Milletvekillerinin maaşları ve özlük hakları konusunda verdikleri mücadele akıllara emekçilerin hak mücadelelerine yapılan saldırıları getirmekte. 2011 başında Torba Yasa Tasarısı’nı protesto etmek için toplanan emekçiler meclise yürümek istemeleri üzerine polis tarafından gaz bombalarıyla dağıtılmıştı. Polisin sert müdahalesi sayesinde milletvekilleri, açlık ve yolsulluk sınırında yaşamlarını sürdürmeye çalışan emekçilerin nefeslerini enselerinde hissetmekten kurtulmuştu.

(soL - Haber Merkezi)