Hemen bulun o protestocuları, atın kodese!

Galatasaray Spor Kulübünün TOKİ tarafından yapılan Türk Telekom Arena Stadyumu’nun AKP’lilere kürsü kurularak yapılan açılış kutlamalarına taraftar damgasını vurdu. Başbakan Erdoğan ikinci kez etkinlikte ıslıklarla yuhalandı. Özak, statlarda protestonun yasaklanmasını savundu.

Başbakan Tayyip Erdoğan İstanbul’daki Dünya Basketbol Şampiyonası’ndan sonra ikinci kez bir spor organizasyonunda protesto edildi. Galatasaray Spor Kulübü’nün Seyrantepe’de açılan Türk Telekom Arena Stadyumu’nun şaşaalı açılış törenine taraftar damga vurdu. Galatasaraylılar kutlamaların başlamasının ardından adı anons edilen Başbakan Erdoğan’ı, Kulüp Başkanı Adnan Polat’ı, TOKİ ve Başkanı’nı ıslıklayarak yuhaladı. Stattan bir anda protestonun yükselmesiyle kutlamaları canlı yayınlayan televizyon kanalları da taraftarın sesini yayından kaldırdı.

Protokol protestodan kaçtı, Başkan özür diledi
Kulüp Başkanı Adnan Polat’ın konuşması sırasında Başbakan ve TOKi Başkanı’na teşekkür etmesi sırasında tezahürat ve ıslıkların yükselmesiyle Başbakan ve beraberindeki AKP’li milletvekilleri, bakanlar, Gençlik Spor Genel Müdürü ve Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı stadyumdan ayrıldı. Adnan Polat kutlamaların ardından yaptığı açıklamada Başbakan’dan özür diledi ve taraftara sözleriyle tavır aldı. Adnan Polat, Başbakan’ın basketbol şampiyonasındaki protestoculara karşı tavrını andıran açıklama yaparak protesto eden taraftarların bir an önce cezalandırılacağını ifade etti.

Açılışta AKP propagandası
Konuşmalar için stadyumda kürsü kurulduğu görülürken, kürsüden sadece Kulüp Başkanı Adnan Polat ve TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar konuşabildi. Konuşmalar başlamadan önce TOKİ’nin hazırladığı video ile AKP propagandası yapması dikkat çekti. Videoda “70 yılda yapılmayanlar 7 yılda yapıldı” sözleriyle AKP iktidarının övüldüğü taraftar forumlarında vurgulanırken, Başbakan’ın mitinglerinden konuşmalar da videoda yer aldı.

Erdoğan Bayraktar’ın konuşması sırasında TOKİ projelerinin propagandasını yapması taraftarları iyice çileden çıkardı. Bayraktar'ın, Ali Sami Yen’de Galatasaray’ın kiracılık görevlerini yerine getirmediğini söylemesi üzerine yükselen tezahürat, ıslık ve yuhalamalar Bayraktar’ın sesini bastırdı. Televizyon kanalları yine bu süreçte devreye girerek, spiker sesiyle protestoları bastırmaya çalıştı.

Kin kustular: Nankör, saygısız, terbiyesizler, hemen cezalandırılmalılar
AKP’li Bakanlar stadyumdan ayrılmaları üzerine açıklamalarıyla taraftarları nankörlük, saygısızlık, terbiyesizlik ve kendini bilmezlikle suçladı. Bakan ve yetkililer açıklamalarında taraftarların Başbakan Erdoğan’a teşekkür etmesi gerektiğini savundu. Ayrıca, Egemen bağışa bağlı AB Genel Sekreterliği müşaviri Yasin Ekrem Serim Twitter'da "Bole bi serefsizlik yok.. Nankorsunuz.. Kimin sayesinde o statda mac izliosunuz. Kim yapti lan o stadi size. Gerizekali kus beyinliler.." sözlerini yayımladı. Bakan Egemen Bağış’ın ayrılırken oldukça sinirli olduğu belirtildi.

Protestoyu da yasaklayacaklar…
Devlet Bakanı Faruk Nafız Özak, protestolar için "Bayramı cenaze törenine dönüştürmek çok büyük bir saygısızlık" dedi. Özak, stattan ayrılırken yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bayramı, cenaze törenine dönüştürmek çok büyük bir saygısızlık. Bırakın buraya bu kadar emek vermiş bir kişiyi, Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı bir sporsever ve özellikle Galatasaray'a kimsenin yapamayacağı bir katkıyı yapmış bir kişi. Çok rahatsız oldu. Biz de rahatsız olduk. Tabii bütün Galatasaraylılara mal etmek istemeyiz ama bu anlayışın mutlaka statlardan uzaklaştırılması lazım. Bu bir seviyesizlik…”

Federasyon Başkanı ne yapsa da yaransa?
Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener de protestoların ardından Başbakana nasıl yaranacağını bilemeyenler arasındaydı. "Başbakan'a yapılanlar kabul edilemez. Bu stadın yapılmasında tabii ki Galatasaray camiasının payı büyüktür ancak, en büyük pay Başbakan Erdoğan'ındır" dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, "Yapılanlar çok ayıp, saygısızlık" dedi.

Yunus Akgül polis gibi düşünüyor
Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül ise protestolara polis bakış açısıyla yaklaştı. Başbakan ile Adnan Polatı savunan Akgül, statta yaşananların organize olduğunu düşündüğünü ifade ederek "Bugün burada yaşananların tamamen organize olduğunu düşünüyorum. Çünkü Galatasaray taraftarı bu kadar nankör olamaz. Öyle olmadıklarını düşünüyorum. Çünkü daha önce defalarca Galatasaray taraftarları böyle olmadığını ispatladı. Yaşananların Galatasaray taraftarı tarafından yapıldığını düşünmüyorum. Organize bir hareketti, nasıl bir organizasyondu bilmiyorum ama çok kötü bir organizasyon yapıldı. Bu akşam çok kötü anılarla buradan ayrılıyoruz" ifadelerini kullandı. Futbol Federasyonu Başkanı Özgener ise "Böyle bir Başbakan'a sahipken maalesef onu son derece üzdük. Bunu kabullenmek kesinlikle mümkün değil" dedi.

Polat Başbakan'dan önce davrandı: “Tez elden cezalandırılacaklar”
Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Adnan Polat ise açıklamasında protestocuların tespit edilip cezalandırılacağını ifade etti. Polat şöyle konuştu: “Burada tepki yapan kesimi de ben Galatasaraylı olarak addetmiyorum. Zaten yarın yönetim kurulumuzu toplayıp, bununla ilgili ne gerekiyorsa yapacağız. Çünkü kimsenin bunu yapmaya hakkı yok. Ben şahsen Galatasaray camiası adına Sayın Başbakanımızdan özür diliyorum. Hiç hak etmediği bir muameleye tabi kaldı."

Başbakan’ın emriyle protestocu avına çıkılmıştı
Başbakan Erdoğan bir kez de Eylül Ayında Türkiye’de düzenlenen Dünya Basketbol Şampiyonası’nda protesto edilmişti. Erdoğan’ı protesto eden kişilere karşı devlet adeta ava çıkarak kamera kayıtlarından görüntüleri tespit edilen protestocuların, oturdukları koltuk numaralarından kimliklerine ulaşılmaya çalışılmış, biletlerin satıldığı internet sitelerindeki bilgiler ile kredi kartı kayıtları incelenmişti.

(soL-Spor)