DTP’den Tuğluk’a hapis cezasına tepki

DTP Milletvekili Hasip Kaplan, DTP Milletvekili Aysel Tuğluk’a hapis cezası verilmesi kararını kınayarak, “Dokunulmazlığı olan bir milletvekilinin yargılanması, hukuken mümkün değildir. Polis hiçbir DTP’li milletvekilini cezaevine götüremeyecektir” dedi.

soL (HABER MERKEZİ) DTP milletvekilleri, Aysel Tuğluk'a hapis cezası verilmesine tepki göstererek bir basın toplantısı düzenlediler. Akın Birdal, Aysel Tuğluk, Hasip Kaplan ve Osman Özçelik'in katıldığı toplantıda DTP'li vekiller "Hiçbir yargıç, milletvekilini yargılayamaz. Milletvekilinin yargılanmış olması, anayasanın ihlalidir. Polis gelip hiçbir DTP'li milletvekilini cezaevine götüremeyecektir" dediler.

Aysel Tuğluk, "Bu cezalarla susmayız Kürt sorunu da çözümlenmez. Şimdiye kadar verilen binlerce mahkumiyete rağmen sorun bitti mi? Çözümün önünü açmak için belki hoşa gitmeyen şeyleri ifade ediyoruz. Siyasetin yolu kapatılırsa Türkiye açısından tehlike olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

TBMM Başkanı Köksal Toptan'la görüştüğünü aktaran Hasip Kaplan ise dokunulmazlığı olan bir milletvekilinin yargılanmasının hukuken mümkün olmadığını vurgulayarak, "12 Eylül döneminde görülmeyen, DEP milletvekilleri hakkında görülmeyen bir uygulamanın yolu açıldı. Eğer bu yol açılırsa bunun akıbeti bütün Meclisi bulur, Hamas'ı savunan Erdoğan'ı da Ergenekon'u savunan Baykal'ı da bulur. Yasalar, anayasa ihlal ediliyor" dedi.

Kaplan, Ağar'ın milletvekili olmadan önce suç işlediğini ancak yargılanmadığını hatırlattı.

Birdal'dan genel af çağrısı
Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal ise Türkiye'nin bir yarıaçık cezaevi haline geldiğini söyleyerek genel af çağrısında bulundu. Birdal, "Sorunların kesin çözümü, demokratik ve toplumsal barışı sağlamış bir ülke olmaktan geçmektedir. Ülkenin iç barışı ve toplumsal barışı ile yakından ilişkilidir. Sayın Başbakan Davos'ta yaptığı açıklamada 'yurtta barış dünyada barış' istediğini söyledi. Cezaevi sorunlarının çözümü de yurtta barışın önemli bir adımını oluşturacaktır bunun yolu da 'siyasi genel af'tır. 'Genel af, olmazsa olmaz' diye düşünüyoruz" dedi.