30 Mart yaklaşırken

Yerel seçimlere 15 gün kala artık meşruiyetini tamamen kaybeden AKP iktidarının faşizan baskıları ve halkımızın direnişi her geçen gün çoğalarak devam etmektedir. Dünya güzeli Berkin’imizin cenaze törenine katılan milyonlarca kişi göstermektedir ki, yolsuzluklara boğulan, ayakkabı kutularına hapsolan bu iktidar artık son günlerini yaşamaktadır.

Ancak direniş yükselip güçlendikçe, gerginlik arttırılmak istenmekte ve 12 Mart ve Eylül’den anımsadığımız her türlü kışkırtamaya başvurularak, kaçınılmaz son, ertelenmeye çalışılmaktadır. Okmeydanı’nda ışıklar kesildikten sonra kasten sol diye adlandırılan terör örgütünün üstlendiği cinayet de bunlardan biridir.30 Mart yaklaştıkça, daha da artacağı gözüken bu kışkırtmalara karşı uyanık olunması ve her türlü şiddetten uzak durulması, hatta elden geldiğince engellenmesi ise son derece önemlidir.

Doğal olarak da bu seçim, yerel seçimin çok ötesinde, AKP’nin meşruiyetinin sorgulanacağı ve bir an önce halkın bunlardan kurtuluşunu getirecek bir seçim haline gelmiştir. Seçimin güvenliği ve türlü hileye karşı önlem alınması ise son derece önemlidir. Bu şartlarda, en azından seçimin ve sonuçlarının, seçime katılırken çok da fazla sağlanamayan sosyalist ve tüm ilerici güçler arasında oluşturulacak güç birliği ile güvenceye alınmasının son derece önemli olduğu açıkça gözükmektedir.

Bir diğer yönüyle ise, bu seçimin bir YEREL SEÇİM olduğu kesinlikle unutulmamalı ve 2. plana atılmamalıdır. Küresel güçlerin hazırladığı, Doğu Avrupa ve ESKİ SSCB’de uygulandığı gibi, ülkemizi küçücük parçalara ayırma amaçlı BOP aynen devam etmektedir. Parçalanan bu ülkelerin hiç birinde halkın eskisinden mutlu olmadığı, eskiden spordaki, sanattaki başarılarıyla anılan kadınlarına takılan adlar ise asla unutulmamalıdır. 2004’te püskürtülen v e devleti bölen Kamu Yönetimi Tasarısı’nın maddelerinin, son dönem içinde çıkarılan yerel yönetim projeleri ile bu sefer yasalaştığı gözden kaçırılmamalıdır.

Bilindiği gibi, 1970’li yıllara kadar teorisi hazırlanan KÜRESELLEŞME PROJESİ İLE, küresel güçler, sosyal devleti tamamen yok etmektedirler. Başta işçi sınıfı olmak üzere emeği ile geçinen tüm insanların yüz yıllardır verdikleri kanlı mücadele sonucu elde ettikleri sosyal haklar bir bir yok edilmektedir. Buna göre Artık devlet sadece, savunma ve güvenlik hizmetlerini verecek, diğer alanlarda ise sadece proje üretecek ve işbirliğini sağlayacaktır.

Bu bağlamda ise devlet kuruluşları ve kamu hizmetleri özelleştirilecek, kalanlar yerelleştirilerek küçük parçalar halinde taşeronlara yaptırılacaktır. Toplam Kalite Yönetimi, sivilleştirme, yerelleştirme, yönetişim gibi kulağa hoş gelen kavramlarla pazarlanan bu oluşumlar sonucu artık vatandaş kavramı kalkacak, MÜŞTERİ haline gelecek halkımız kamu hizmetlerinden de PARASI KADAR FAYDALANACAKTIR.

Bu projelerin temelinde yatan ise, artık üretimi de unutup, finans sermayesine dönüşen küresel kapitalistlere, başta sağlık ve eğitim gibi insan yaşamı için gerekli dolayısıyla yeni alanlarda da kârlı iş alanları yaratmaktır. Artık insan yaşamı için olmazsa olmaz kamu hizmetleri piyasanın acımasız koşullarına terk edilecektir. Örneğin, köylülerin vergi v.s muafiyetlerinin de kaldırılması, arazilerinin imara açılması ve köylülerin de piyasanın acımasız koşullarına bırakılması için köylerin kaldırılması bunlardan sadece bir tanesidir.

Liberal solculara, BDP’ye hoş gelen yerelleşme sivilleşme gibi yanıltıcı isimlerle sunulan bu oluşumda, Maliye Bakanlığı dolayısıyla para kaynakları ise yine merkezde kalacaktır. Ülkemiz bütçe gelirlerinin %86’sının sekiz büyük ilden elde edildiği düşünülürse, yerelleşen bu yönetim veya yönetişimlerin gelir kaynaklarının ne olacağı ise koskoca bir soru işaretidir.

Halkımıza yeteri kadar sosyalist aday seçeneği gösterilemeyen bu seçimde, kulağa hoş ve demokratik, katılımcı gelen bu kavramların gerçekte ne olduğu mutlaka anlatılmalıdır. Kanımca, TMMOB’un son derece iyi hazırlanmış YEREL SEÇİM BİLDİRGESİ ise bu konuda kılavuz olmalıdır. Seçimde varsa sosyalist, toplumcu adaylara oy vermek, şatafatlı propagandalara kanmamak ise geleceğini düşünen herkes için gerçekten çok önemlidir.