Sansürü aşan yasak

Bir haftadır internet yasasıyla yatıp kalkıyoruz… Bütün açıklamalarda “sansür” kavramı vurgulanıyor.
Sansür, Latince “Bir yargının sonucu” ya da “Bir tanıklığın kaydı” anlamına gelmesine karşın, zamanla dünyada “yasaklama”, bizde ise “zapturapt altına alma” diye kullanıldı…

Sansürün geçmişini 4 bin yıl öncesine götüren dünya basın tarihi insanın tüylerini diken diken eden sansür öyküleriyle dolu Papa 5. Pia’nın ‘gazeteci’ Niccolo Franco’yu astırması, Papa XIII. Gregoire’nin ‘gazeteci’Aniballe Capello’nun önce sağ elini, sonra dilini kestirmesi, en sonunda astırması özgün örneklerin başındadır.
Denilebilir ki, engizisyon “sansür” sözcüğünün ürünüdür.

Bizde neresinden tutulacağı bilinmeyen lanetli bir sorun… Başka ülkelerde modern basın yaşamı matbaanın bulunuşundan 155 yıl, bizde 382 yıl sonra başlamışsa, ilk özgür gazete (Tercüman-ı Ahval) yayınlanmadan sansür yasası çıkarılmışsa olumlu konuşacak bir yiğit varsa çıksın ortaya!
2014 Basın Özgürlüğü İndeksi’nde 180 ülkede 154. sıradaymışız. Onlarca yıldır bütün raporlarda nal toplayanlar arasındayken yalnızca Google’nin “Şeffaflık Raporu”nda dünya birincisiydik.

Yeni yasa, basın/medya “sansür”ü gibi değerlendiriliyor baskı, gözaltı, şiddet, hapis cezasına dikkat çekiliyor ama sansürü aşan yanına dokunan çıkmıyor…Yalnızca bir iki cılız açıklamada “temel hak ve özgürlüklere” değinildi…
Herkesin üzerinde durduğu “halkın haber alma hakkına darbe”, yeni yasanın bir yanı… Asıl sorun “iletişim özgürlüğü”ne getirilecek faşizan yasaklardır… Haber alma tek yanlı, iletişim ise iki yanlı bir olgudur. Bu yasa, bir bölgeye, gruba telefonla görüşme yasağı getirseydi sorun daha kolay anlaşılırdı.

Çağdaşlık diyerek dün sigara, alkol yasaklarını alkışlayan ya da sessiz kalanlaradır sözümüz bu yasa AKP’nin toplumda antisosyal yapı yaratma politikasının ürünüdür…
5651 sayılı yasanın 8. maddesi TİB (Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı)’e internette erişim hakkını engelleme yetkisi verirken neden daha katı uygulamaya gereksinilmiştir acaba?

Bu yasayla mahkemeler Engizisyon Mahkemelerine döndürülecektir de ondan...