Olmayana Yergi

Şu anda Ankara’da tek el, tek yürek olmak yerine bu yazıyı okumakta olanlara…

En uyuzunun bile “katılım” kelimesini duyduğunda cûşa geldiği bir demokratlar ülkesinde yaşıyoruz ya hani, bu yazının muhataplarına böyle bir nitelik yakıştırmıyorum, en baştan onu söyleyeyim!

Böyle bir günde Ankara’da Tekel işçilerinin yanında olamamanın nedenleri vardır kuşkusuz.

Hafta boyu çalışıp pestili çıkan ve kendini biraz dinlendirmek, biraz kendini dinlemek ihtiyacındaki kardeşimiz, bilmelisin ki bu hafta sonu Tekel işçilerinin yanında olman, orta vadede pestilinin çıkmasını engellemeyi başarabilecek yegâne güce katkı koymaktır. Yöneticilerinin komplekslerine, işindeki seni tatmin etmeyen iş tarif ve uygulamalarına, kredi kartı ekstrelerine gömülmüş yaşamında biraz umut istiyorsan, Ankara’ya!

Üniversitesinde yeni döneme başlayan ve kayıt, yurt ayarlama, ev kiralama koşturmacasından turşusu çıkan öğrenci kardeşimiz, seni bekleyen ve her biten yılın ardından biraz daha şiddetlenen işsizlik tehdidine, okulundaki düzeysiz eğitime, üç kuruşun hesabını yapma stresine katlanmaktan yorgun düşmen anlaşılır bir durum. Yeniden sanayileşmeye, yeni iş alanları yaratmaya, bilimsel bilgiye ihtiyaç duymaya başlayan bir Türkiye, sen yaratılmasına katkı koymazsan asla şekillenmeyecek. Tekel işçilerinin direnişi, bir yeni Türkiye’nin yaratılması direnişidir de haydi sen de Ankara’ya!

Özgün fikir geliştirme telaşından, yaratıcılık arayışından, bir şekilde piyasada tutunmak için çabalamaktan sıtkı sıyrılıp bunalan sanatçı adayı kardeşimiz, Tekel işçilerinin senin gündeminin merkezine yerleşmemesini de anlayabiliyoruz. Ancak bilmelisin ki özgün fikirler ağaçta yetişmiyor, sanatsal yaratıcılığın yolu, kendi içine döndüren yoğun tefekkür süreçlerinden geçmiyor. Hayatı tanımaktan, anlamaktan, “insan”ı bilmekten ve çözümlemekten geçiyor bu yol. Tekel işçileri, baş aşağı duran gerçekliği yeniden ayakları üstüne oturtuyorlar. Hayatı kim yaratıyor, kim dünyayı döndürüyor, anlamak istiyorsan, coşku, heyecan, enerji, duygu, yürek ne demek görmek, hissetmek istiyorsan yaratıcılığının ihtiyaç duyduğu ekonomik desteğe kavuşabileceğin bir kültürel yaşam istiyorsan, haydi Ankara’ya!

Emekli dostumuz, yıllarca çalışıp didinerek kıt kanaat geçinecek bir düzeni kurmak bile giderek zorlaşıyor memlekette, farkındayız. Fatura yatırmaktan, çoluk çocukla insan gibi zaman geçirememekten, kendini posası çıkarılıp bir köşeye atılmış gibi hissetmekten gına getirmek şaşırtıcı değil. Bu yaşından sonra çalışmak zorunda kalsan da insanca yaşayabilmek, kapıyı çalan sağlık sorunlarıyla başa çıkabilir hale gelmek, yeniden keyifle uyanabilmek senin Tekel işçilerine omuz vermenle o kadar yakından ilişkili ki… O halde, diz ağrısı, yürek sancısı tamam ama, Ankara sana da iyi gelecek!

Ev kadını kardeşimiz, bırak şu herif bir hiç değilse bir güncük kendi başının çaresine baksın! Çamaşır, bulaşık, yemek, ortalık toplamakla geçirdiğin ömründe ne çok emek verdiğini sen bilirsin, biz de biliriz… Aileye sahip çıkmaya çalışmaktan, memlekete sahip çıkmayı unuttuk hepten ama! Çocukların için endişelenmekten kurtulmak, emeğin için saygı görmek, biraz insan yerine konmak istiyorsan, senin de yerin Tekel işçilerinin yanıdır bu hafta sonu, haydi sen de Ankara’ya!

(…)

Kusura bakmayın, akıl öğretir gibi olmak istemem, ama şöyle bir indirgemecilik yapacağım:

Hayatımızda ne kadar sorun varsa, Tekel işçilerinin mücadelesi tam da bu sorunların çözüm anahtarını yaratmaya başlıyor. Adaletsiz, kısıtlayıcı, yalnızlaştırıcı, çaresizleştirici, bitip tükenmez bir şekilde her an türlü yoksunluğa mahkum eden, onursuzlaştıran şu hayattan kendimizi çekip çıkarabilmenin yöntemini açığa çıkarıyor Tekel işçilerinin eylemi.

Henüz geç değil.

Sizin için geç değil yani…

Şimdi kalkın şu bilgisayarın başından, aile fertlerine mi haber vereceksiniz, konu komşuyla, arkadaşlarınızla organizasyon mu yapacaksınız, bilet mi ayırtacaksınız, hemen halledin, yola koyulun.

Biz cumartesi de, pazar da Ankara’dayız:

Tekel işçileri sizi bekliyor.

Onurlu bir ülke sizi bekliyor.

Aydınlık bir gelecek sizi bekliyor.

Yepyeni bir hayat sizi bekliyor!