Kim, hangi safta?

Yüksek yerden emir alan yandaşlar, Fazıl Say’ı Türkiye’nin müzik yaşamından tasfiye etmek için elden geleni ardına koymuyor. Bu uluslararası değerdeki besteci ve piyanistimizin elinden önce, kendi kurduğu ve 14 yıldan bu yana sürdürdüğü Uluslararası Antalya Piyano Festivali’ni aldılar. Geçen hafta da “BİFO&Fazıl Say Festivali”ni… Borusan Sanat, birkaç ay sonra üçüncüsü yapılacak olan Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın katıldığı “BİFO&Fazıl Say Festivali’nin iptalini üzülerek duyuruyoruz” açıklamasını basına duyurdu. Fazıl Say da bu duyuruya tepki göstererek “Konser iptalleri yerine neden tüm festivalin iptal edildiğini” sordu.

Nedeni açık: İptal edilen festival falan değil, Fazıl Say’dır. Aslında bu isteğin yüksek yerden gelmesine de gerek yoktur. Borusan, doğallıkla yüksek yerin tutumu doğrultusunda davranır: Fazıl Say’ın sanat yönetmeni olduğu Uluslararası Antalya Piyano Festivali nasıl iptal edildiyse bu da öyle…

Borusan Filarmoni Orkestrası’nın şefi Gürer Aykal, Borusan’ın kararı konusunda “Onur duyduğunu” söylemiş. Nitelikli bir festivalin iptali Aykal’ı neden onurlandırıyor? Yanıtlamaya bile gerek yok. Gürer Aykal, meslek yaşamı boyunca festival düzenlemeyi düşünmek bir yana, gittiği her kurumda rakip gördüğü müzikçilerin emeği üzerine konmak istemiş, bozgunculuk yapmıştır. İşte örnekleri:

1. Borusan, bir “oda orkestrası” olarak, 1993 yılında değerli kemancımız ve deneyimli bir oda müziği sanatçısı olan Şef Saim Akçıl tarafından kurulmuş, başarılı konserleriyle topluluğun adı duyulunca orkestranın başına beklenmedik şekilde Aykal gelmiştir. Bu olayın başta gelen tanığı Saim Akçıl’dır.

2. Gürer Aykal, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nda (CSO’da), şef olarak görev yaptığı yıllarda, “sorumluluklarını yerine getirmediği” gerekçesiyle orkestranın yönetim kurulu tarafından görevine son verilmiş, adı maaş bordrosundan çıkarılmıştır. Bunun üzerine Bakanlık, Aykal’ı “geçici görev”le Antalya Devlet Senfoni Orkestrası’na göndermiştir. Bu olayın yakın tanıkları, dönemin CSO Müdürü Nedim Tanrıkulu ve Müdür Yardımcısı İrfanî Özdemir’dir.

3. Antalya’da Devlet Senfoni Orkestrası’nın kurucusu olan şef İnci Özdil’in ve şef yardımcısı Sıdıka Özdil’in yerine konmak isteyen Aykal, bu değerli genç müzikçilerle mahkemelik olmuş, ancak açılan davaları kaybedince Antalya’yı terk etmiştir. Ayrıntılı bilgi, şef İnci Özdil’den alınabilir.

Bütün bu olaylardan sonra Gürer Aykal’ın, 14 yıldan bu yana Fazıl Say tarafından sürdürülen Uluslararası Antalya Piyano Festivali’nin sanat yönetmenliğine AKP’li Belediye Başkanı tarafından neden getirildiğini okurlarımız anlayacaktır. Bu olayın yakın tanığı Antalya halkıdır. Müzik çevreleri şimdi Gürer Aykal’ın nazıl bir festival düzenleyeceğini merak ediyor. Aykal, eğer festival organize etmeyecekse onca parayı Antalya Belediyesi’nden neden alacak?