THK'nin kayyum başkanı: Kullanılabilir 6 uçak var ama bakımları yapılmamış

THK Kayyum Heyeti Başkanı Aşcı, 'THK elinde şu anda 6 tane uçak var kullanılabilir durumda fakat bunların bakımları yapılmadığı için uçabilir halde değiller' dedi.

Haber Merkezi

Türk Hava Kurumu (THK) Kayyum Heyeti Başkanı Cenap Aşcı, HaberTürk canlı yayınına bağlanarak Afşin Yurdakul'un sorularını yanıtladı.

Yurdakul, Aşçı'ya, "THK uçakları hangarda tutulması sebebiyle eleştiriliyorsunuz. Uçabilir durumda kaç uçak var, neden kullanılmadı var olanlar? Uçaklar çürüyor mu, ne dersiniz?" diye sordu.

THK Kayyum Heyeti Başkanı Aşcı, "THK yangınları otomatik olarak söndüren bir kurum olarak görülür, böyle bir şey yok. THK 1985'ten beri uçakla, yangınla mücadele hizmetleri vermiş ama nasıl? Yangınları söndürecek olan kurumlar Orman Genel Müdürlüğü (OGM) ile Tarım ve Orman Bakanlığı'dır. Eski uçaklarımız atıl, kullanılmıyor" dedi.

'Uçaklarımız artık üretilmiyor, yedek parçalarını bulma konusunda da sıkıntılar var'

Aşçı "THK olarak inisiyatif almayı düşündünüz mü?" sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"Elimizde 1969 ve 1988 model olmak üzere 6 tane uçak var. Biz bunları 2009, 2010, 2011 yıllarında almışız. O yıllardan 2018 yılına kadar da kullanmışız. THK 2009 yılı sonrası finansal krizler, birtakım yolsuzluklar, ki çoğu mahkemelerde. İhalelerden kazandıkları paralarla uçaklara bakım yaptırmak, bunları yenilemek yerine kullanmamışlar ve uçaklarımız gün geçtikçe atıl hale gelmiş.

THK elinde şu anda 6 tane uçak var kullanılabilir durumda fakat bunların bakımları yapılmadığı için uçabilir halde değiller. Dolayısıyla uçakları çürütmüyoruz. Günlük bakımlarını yapıyoruz. OGM ihale yöntemiyle hizmet veriyor. Biz ihale kanununa göre hizmet veren kurum konumundayız. Uçaklarımız artık üretilmiyor, yedek parçalarını bulma konusunda da sıkıntılar var."

'Kurumun 1,5 milyar lira bankalara borcu var'

Aşçı, "Bakım yapma sorumluluğu kime ait, neden yapılmıyor?" sorusuna da şu yanıtı verdi:

"Bakım yapma sorumluluğu THK'nin kendisindedir. Ben Kayyum Heyeti Başkanı'yım. Burada yönetim krizi oluşmuş. 2019'da biz 3 kişilik bir kayyum heyeti olarak finansal krizi çözelim diye uğraştık. Kurumun şirketlerinin 1,5 milyar lira bankalara borcu var.

Bakım maliyetleri toplam 4 milyon dolar. Ben bu finanasmanı sağlayacağım önce, ihalelere girecek, kazanacak ondan sonra."

'Düğünde değil nikâhtaydım'

Dün katıldığı televizyon programında yangınlar sırasında "Düğüne gittiğini" beyan eden Aşçı tepkiler üzerine ifadesini değiştirdi. Aşçı HaberTürk'e yaptığı açıklamada "Ben düğün değil nikâha katıldım." dedi.

Aşçı şunları söyledi:

"Çocukluğuna şahit olduğumuz hanım kızımızın nikahına gittik. Şehitlerimizin olduğu gün, orman yangınlarının olduğu gün bizim eğlencede bulunmamız mümkün değil. Sadece nikaha gittik, tebrik ettik. Şu anda 3 tane uçak ve helikopterlerimiz Türkiye'nin muhtelif yerlerinde konuşlanmış vaziyette. Orman Bakanlığı demediği sürece bizim kontak açmamız mümkün değil. Milletimiz THK böyle yangın varken nikaha gidip, tebrik etmesin diyorsa saygım vardır. Ama biz eğlenmedik, göbek atmadık. 32 yıldır devlet memuruyum. Hiçbir zaman öne çıkma gayretimiz olmadı. Televizyona da çok çıkmak istemedim. Baktım ki linç kampanyası var. Halkımız ne derse boynumuz kıldan ince."

'Uçaklar uçmadığı için pilot ihtiyacımız yok zaten'

Kayyum atanmasından sonra istifaya zorlanan pilotlara ilişkinse Aşçı 'Uçaklar uçmadığı için pilot ihtiyacımız yok zaten' dedi. Aşçı şunları söyledi:

"THK yangın çıktığı zaman otomatik olarak görevli bir kurum değil. Orman Genel Müdürlüğü davet etmediği sürece bizim 1 litre su atma imkanımız var. Biz orman yangınları söndürmede kendi başına otorite sahibi olan kurum değiliz. Biz göreve başladığımızda pilotlar bize gelip istifa edeceklerini söylemişlerdi. 5 ay maaşlarını alamamışlardı. Biz 'biraz daha sabredin' dedik. 'Ola ki ihale alınır, o zaman işinizin başında olur musunuz' dedik, 'hay hay tabii ki' dediler. 25 milyon liralık bir maliyeti olacaktı bu arkadaşlarımızın kuruma iş akitlerini yenileseydik. Uçaklar uçmadığı için pilot ihtiyacımız yok zaten. Teknik bakımı yapacak arkadaşlarımızla yürümeye devam ediyoruz."

'Kılıçdaroğlu'yla görüştüm'

Kemal Kılıçdaroğlu ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı'nın yangınla mücadele için uçak kiralama amacıyla Aşçı'yı arayıp ona ulaşamadıklarını söylemeleri üzerine THK Kayyum'u şunları kaydetti:

"Sayın Kılıçdaroğlu ile bugün telefonla görüştüm. Çok verimli görüşme geçti. Birtakım konularda görüş alışverişinde bulunduk. Önerisinin hayata geçirme şansımızın olmadığını söyledi. Sonra Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız aradı. Kendisine anlattık."