Finans tekelleri AKP'ye akıl verdi: Kamu harcamalarını kısın, asgari ücrete çok zam yapmayın

Enflasyondaki gerileme beklentilerin gerisinde kalınca uluslararası finans tekelleri, Şimşek yönetimine yeni acı reçeteler yazdı.

Haber Merkezi

Ücretler baskılandı, krediler kısıldı, ekonomi soğutuldu ama enflasyonda beklenen düşüş Eylül'de de sağlanamadı. Dün açıklanan verilere göre, enflasyon yüzde 50'nin altına gerilese de yıl sonunda hedeflenen oranın hâlâ oldukça üstünde.

Mehmet Şimşek yönetimindeki ekonominin gidişatını "olumlu" bulduklarını sıkça dile getiren uluslararası finans çevreleri, son enflasyon verilerinin ardından beklentilerini güncelledi ve yeni kemer sıkma adımları tavsiye etti.

'Yüksek' asgari ücret artışı Goldman Sachs'ı korkuttu

Yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 40'tan yüzde 44'e yükselten Goldman Sachs, Merkez Bankası'nın ilk faiz indirimine yönelik beklentisini de Kasım ayından Ocak ayına erteledi.

Yayınlanan yatırımcı notunda, "Enflasyonda yavaşlama olmaması ve hane halkının satın alma gücündeki erozyonun devam etmesi, Aralık ayında daha yüksek bir asgari ücret artışı olasılığını ve gelecek yıl için enflasyon üzerindeki yukarı yönlü riskleri artı artırmakta" ifadelerine yer verildi.

Fiyatları belirleme gücüne sahip şirketlerin elde ettiği yüksek kâr oranlarını görmezden gelen banka, bu notuyla birlikte bir kez daha enflasyona ücret artışlarının neden olduğu tezini yineledi.

Enflasyonla mücadelenin, kemeri daha fazla sıkmaktan yani halkı daha az tüketebilir hale getirmekten geçtiğini savunan bu teze göre tüketimi düşürebilmek için asgari ücret artışı sınırlı tutulmalı.

Aralık ayında başlayacak olan asgari ücret görüşmelerine dair şimdiden ağız birliğine sahip olan hükümet ve patronlar cephesinden bugüne dek tek çıkış geldi. Hem Mehmet Şimşek hem patron örgütlerinin temsilcileri asgari ücretin gerçekleşen değil, hedeflenen enflasyon üzerinden zamlanması gerektiğini savunuyor. Bu da güncel tahminlere göre yüzde 20-25 aralığında bir orana tekabül ediyor.

JP Morgan'dan enflasyonla mücadele taktiği: Kemerde bir delik daha açın

JP Morgan, bugün güncellediği Türkiye öngörülerinde 2024 ve 2025 enflasyon tahminlerini sırasıyla yüzde 43,5 ve yüzde 25,5 olarak revize etti.

Enflasyonla mücadele için mali alanda "daha fazla sıkılaşma" öneren banka, şu değerlendirmede bulundu: "Türkiye'de maliye politikası hâlâ enflasyonist. Nakit bazlı bütçe açığı 2023 sonundaki yüzde 2,4'ten Ağustos'ta yüzde 4,2'ye yükseldi. Enflasyonun düşüp düşmeyeceği kamu harcamalarının azalıp azalmayacağına bağlı."

Şimşek yönetiminin Mayıs ayında açıkladığı "kamuda tasarruf tedbirleri"nin etkileri yılın son çeyreği itibarıyla hissedilmeye başlandı. Kamuda hizmetlerin kısıtlanması ve kadronun daraltılması anlamına gelen "tasarruf" politikalarının bir sonucu olarak devlet okullarında temizlik sorunu patlak verdi.

Devlet okullarında çalıştırılan kadrolu temizlik personeli sayısı yıllar içinde azalırken Milli Eğitim Bakanlığı temizlik personeli ihtiyacını bu yıl İŞKUR’un işsizler için uygulamaya koyduğu İşgücü Uyum Programı’ndan karşılamaya karar verdi.

Ancak bu program kapsamında günlük 560 lira, aylık toplam 7 bin liraya çalışacak kimse bulunamadı, milyonlarca öğrenci temizlenmeyen okullarda yeni döneme başladı.