Yunanistan Komünist Partisi salgınla ilgili taleplerini sıraladı

Yunanistan'da 66 yaşındaki bir kişinin koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdiği açıklandı. Vaka, ülkedeki koronavirüs kaynaklı ilk ölüm olarak kayıtlara geçti. Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Genel Sekreteri Dimitris Kutsumbas bir açıklama yaparak salgınla ilgili KKE'nin 5 talebini sıraladı.

soL - Dış Haberler

Yunanistan Sağlık Bakanlığı, ülkede koronavirüs kaynaklı ilk ölümün yaşandığını duyurdu. Bakanlığın açıklamasında başka sağlık problemleri de olan 66 yaşındaki bir kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi. Yunanistan'da şu ana kadar 99 koronavirüs vakası tespit edildi.

YUNANİSTAN KOMÜNİST PARTİSİ KORONAVİRÜS VAKASIYLA İLGİLİ TALEPLERİNİ SIRALADI

Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Genel Sekreteri Dimitris Kutsumbas bir açıklama yaparak salgınla ilgili KKE'nin taleplerini sıraladı.

"Halk sağlığının korunmasına ve emekçilerin desteklenmesine dönük acil önlemler talep ediyoruz!" başlıklı açıklamasında Kutsumbas şunları kaydetti:

"Bu zorlu dönemde YKP sorumluluk duygusuyla konum almaktadır. Ulusal Kamu Sağlığı Ajansının koronavirus salgınının önlenmesine dönük tavsiyelerinin yanı sıra hükümetin de emekçilerin haklarını gözeten önlemler alması gerekmektedir.

Halkımızın sağlığının korunmasına dönük aşağıdaki tedbirlerin derhal alınmasını talep ediyoruz:

1) Yoğun bakım ünitelerindeki tüm yatak kapasitesinin değerlendirilmesi ama ayrıca da hastanelerdeki yığılmaların önlenmesi ve tüm Birinci Basamak Sağlık Birimlerinin 24 saat operasyonlarının sağlanabilmesi için kadrolu sağlık personellerinin işe alınması.

2) Tüm kamu hizmetlerinin gerekli dezenfeksiyon ve koruyucu malzemelerle donatılması ve bu malzemelerin karaborsa ve vurgunculuğa karşı halka ücretsiz şekilde devlet tarafından sağlanması.

3) Aşağıda sıralanan durumlarda tam ücretli ve sigortalı izin uygulamasının hükümet kararıyla sağlanması:

  • Tüm hastalanmış işçiler,
  • Acil koruma tedbirleri kapsamında işe gelmemesi konusunda zorlanan çalışanlar,
  • Ailesinde hasta ya da yaşlı kişilere bakmak yükümlülüğünde olan çalışanlar,
  • Okulların ve kreşlerin önlem amaçlı kapatılması sebebiyle evde çocuklarıyla kalması gereken çalışanlar.

4) Borçlarından ötürü elektrik ve suyu kesilmiş halkın derhal ilgili hizmetlere ulaşımının sağlanması.

5) Salgının yarattığı ekonomik külfet, kamu ya da özel sektörde çalışan işçiler, kent merkezlerinde ya da kırsal kesimde kendi işinin sahibi küçük işletme sahiplerince değil devlet ve çeşitli büyük şirketler tarafından karşılanmalıdır.

Yunan halkı gerekenden fazlasını zaten ödüyor. Kamusal sağlık hizmetlerindeki kesintiler, ticarileşme, kötü çalışma koşulları nedeniyle halk bedel ödüyor. Daha fazlasını ödemez, bir kez daha ödemez!"