Dışişleri Bakanlığı Ermeni soykırımı tartışmasında ‘şehitlik’ kartını açıyor

“Emekli Dışişleri Mensupları ve Şehit Aileleri” adıyla bir araya gelen bir grup, 25 Nisan’da Ermeni örgütleri tarafından katledilen Türk diplomatları anma yürüyüşü yapacak. Grubun bildirgesine Dışişleri Bakanlığı resmi sitesinde yer verilmesi dikkat çekti.

Haber Merkezi

Ermeni Soykırımı iddialarına ilişkin tartışmalar devam ederken, Dışişleri Bakanlığı’ndan bir çıkış daha geldi. “Emekli Dışişleri Mensupları ve Şehit Aileleri” adıyla bir araya gelen bir grup, 25 Nisan Cumartesi günü saat 14.00’de Ankara’da Ermeni örgütleri tarafından katledilen Türk diplomatları anmak üzere bir yürüyüş düzenleyeceğini duyurdu.

Grubun “Ermeni terör örgütlerinin katlettiği şehitlerimizi anıyoruz” başlığını taşıyan bildirisine Dışişleri Bakanlığı resmi internet sitesinde yer verilmesi ve Dışişleri Bakanlığı’nın sosyal medya hesaplarından paylaşılması dikkat çekti.

 

‘MÜSLÜMAN VE TÜRK DÜŞMANI EMPERYALİST ÖĞRETİLER’

Ermeni örgütleri tarafından görevi başındayken öldürülen diplomatları anmaktan ziyade 1915 olaylarına dair tespitler yapan bildirgede, “Çarpık bir zihniyetin ürünü olan bu amaçlar, on dokuzuncu yüzyılın Müslüman ve Türk düşmanı emperyalist öğretilerinin etki­sinden kendilerini kurtaramamış çevrelerce desteklenmektedir” gibi ifadelere yer verildi.

Bildirge, “Ermeni iddiaları ve eylemleri sadece masum insanların hayatına da mal olan ilkel ve anlamsız bir intikam duygusundan kay­naklanıyor değildir. Her zaman açıkça ifade edilmese de kendisini belli eden asıl amaç, Ulusumuzda bir suçluluk duygusu yaratarak 1915 olayla­rını bir soykırım olarak kabul ettirmek; arkasından ölü doğmuş anlaşmalarla dayatılan toprak ve tazminat taleplerini gündeme getirmektir” sözleriyle devam etti.

‘MONŞERLER’E NE OLDU?

Bildirgeyi resmi sitesinde yayımlayan Dışişleri Bakanlığı yapılacak eylemin “yarı resmi” bir nitelik taşıdığını ortaya koymuş oldu.

Katledilen diplomatların 24 Nisan tartışmaları çerçevesinde gündeme getirilmesi akla Tayyip Erdoğan’ın 2009’da CHP’deki diplomatlara atıfla sarf ettiği, "Bizim yaptıklarımızı monşer eskileri anlayamadı. Monşer geldiler, monşer gidiyorlar. Bir de bunların yandaş medyaları var. CHP'yle işbirliği yapıp akıllarınca AKP'yi bitirecekler. Bu partiyi millet kurdu sizin bitirmeye gücünüz yetmez” sözlerini getirdi.

Erdoğan bu konuşmada Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne geçici üyeliğini tebrik etmeyen muhalefet partilerini eleştiriyor, “Türkiye bugün Ortadoğu'da, mazlumun yanında, haklının yanında, ezilenlerin yanında yerini aldı, yerini alıyor. Türkiye bugün bölgesel meselelerde aktif çaba harcıyor. İşte Azerbaycan, Ermenistan arasındaki sorunların çözümünde nasıl gayret ettiğimiz ortada, Gürcistan meselesinde nasıl gayret ettiğimiz ortada. İran'ın, Suriye'nin, Irak'ın dünyaya entegre olabilmesi için gösterdiğimiz çaba ortada. Filistin meselesindeki yaklaşımımız ortada” diyordu.