Numan Kurtulmuş'tan 'YPG bölgesinde Rusya üssü' ile ilgili açıklama

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Rusya'nın Afrin'de üs açacağı iddiasıyla ilgili konuşarak, "Suriye'nin kuzey bölgesinde bir terör devletinin kurulmasını asla kabul etmeyeceğimizi ilgili taraflara belirtiyoruz, Rusya da ABD'de de bunu biliyor" diye yanıt verdi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Rusya'nın YPG kontrolündeki Afrin bölgesinde askeri üs açacağı iddiasına şöyle yanıt verdi:

"Suriye'nin kuzey bölgesinde bir terör devletinin kurulmasını asla kabul etmeyeceğimizi ilgili taraflara belirtiyoruz, Rusya da ABD'de de bunu biliyor. Türkiyenin bölge siyasetine ilişkin en önemli rezervlerinden birisi bu. Malesef bölge, özellikle Münbiç ve Rakka operasyonu hem ABD hem Rusya son kararlarını gözden geçirecekler. Biz Türkiye olarak bu bölgelerin tamamının etnik, kültürel ve mezhebi yapısının korunmasından yanayız. Rakka, Afrin ve Münbiç'in etnik yapısı korunmalıdır. Hem Ruslarla hem Amerikalılarla konuşuyoruz. Münbiç ve Rakka operasyonuyla ilgili henüz net bir karar yok. Türkiye, PYD unsurları yer almazsa DEAŞ'tan bölgenin temizlenmesi ve kurtarılması sürecinde etkin bir şekilde yer almaya hazırdır."

Rusya Savunma Bakanlığı, konuyla ilgili açıklamasında, askeri üs değil, "Ateşkes İzleme Merkezi" açılacağını duyurmuştu.

YPG sözcüsü, Rusya'nın YPG'ye askeri eğitim vereceğini de söylemişti.