Kocaoğlu ve patronların dayattığı 'Yeni Kültürpark Projesi'ne karşı mücadele sürüyor!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun patronları ve sermaye gruplarını yanına alarak kamuoyuna dayattığı "Yeni Kültürpark Projesi"ne tepkiler sürüyor. Kültürpark Platformu bugün bir basın açıklaması düzenleyerek "Nasıl bir Kültürpark istiyoruz" sorusuna yanıt verdi.

soL-İzmir

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin patronlarla birlikte kurgulayıp savunduğu "Yeni Kültürpark Projesi"ne karşı bir süredir mücadele veren Kültürpark Platformu, bugün bir basın açıklaması düzenleyerek taleplerini kamuoyuna açıkladı. Açıklamada, "Koruma amaçlı imar planı hazırlanarak, Kültürpark'ı gelecek nesillere mümkün olan en yeşil haliyle bırakmak ve İzmirlilerin her türlü toplumsal, kültürel, sanatsal etkinliklerde bulunabildiği, kent yaşamı stresinden uzaklaşıp nefes alabildiği bir Kültürpark talep ediyoruz" denildi. 

Kültürpark'ta düzenlenen basın açıklamasına, aralarında Egeçep, Gema Vakfı, İzmir Kent Konseyi, TMMOB, İzmir Doğa ve Yaşam Dayanışması, Kültürparka Dokunma Grubu'nun da bulunduğu çok sayıda bileşenin temsilcisi katıldı. 

"BELEDİYENİN SERMAYE GRUPLARIYLA YAPTIĞI AÇIKLAMALAR GERÇEĞİ YANSITMIYOR"

"Kültürpark Platformu Zorunlu Basın Açıklaması" başlığını taşıyan açıklamada şöyle denildi: 

"Ne yazık ki İzmirimize geçmişinden, doğasından kopmamış, daha iyi bir Kültürpark kazandırabilmek yolundaki çabalarımız, ne İzmir’in ne de sosyal demokrat belediyecilik anlayışının teamüllerinde bulunmayan siyasi refleksler olarak karşılık buldu. 

Belediyenin, konunun uzmanı olmayan kuruluşları ve sermaye gruplarını yanına alarak yaptığı açıklamalarda gerçeği yansıtmayan ifadeler, gerçekle örtüşmeyen katılımcılık vurgusu ve projenin pazarlanmasına yönelik çabaların dışında bir şeye rastlamak mümkün görünmemektedir. Bir yandan bu pazarlama kampanyası yürütülürken bir yandan da konunun uzmanı meslek odalarını, sivil toplum kuruluşlarını ve duyarlı kentlileri merkezi iktidarın jargonunu kullanarak 'istemezükçü', 'yetmez ama hayırcı' olarak yaftalamak, itibarsızlaştırmaya çalışmak, oda başkanları üzerinde baskı ve sindirme operasyonları yapmak kentimize, siyasi kültürümüze yakışmayan yöntem ve söylemlerdir.

Artık Kültürpark için olduğu kadar İzmir’i yöneten anlayış için de endişe etmekteyiz. Yine bir örnek olarak Belediyenin projesinin propagandasını yapmak için kullandığı twitter hesaplarına parayla robot takipçi hesaplar almasından İzmirliler olarak utandığımızı söylemekle yetinelim. Bu noktada biz akıldan, bilimden, doğadan ve kentten yana olduğumuzu tekrar tekrar vurgulama ihtiyacı duyuyoruz."

NASIL BİR KÜLTÜRPARK İSTİYORUZ?

Açıklamada, Kültürpark Platformu'nun talepleri olarak şunlar sıralandı: 

- Bu süreçte görev sürgününe uğrayan Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer'in eski görevine iade edilmesini talep ediyoruz.

- Kent içerisinde kalan tek kent parkı olan Kültürpark’ta yeşil alan oranının yüzde 56 olarak gurur duyulacak bir oranmış gibi lanse edilmesini anlayamıyoruz. Bir Kent Parkı’nda Yaklaşık 190.000 metrekarenin yapısal öğeler, yollar ve su alanları için ayırmayı çok fazla buluyoruz. 4,5 milyon İzmirlinin yaşadığı 2016 yılında bir kent parkı olan Kültürpark’ta yeşil alan hedefinin yüzde 70-80’ler olmasını talep ediyoruz.

- Alandaki geçici kaydıyla inşa edilmiş olan hangarların kaldırılıp yerlerinin yeşil alan olarak kent parkına katılmasını talep ediyoruz. Bölgede eğer bir kongre veya kültür sanat merkezine gereksinim varsa bunun Kültürpark’ta değil İzmir'imizin imar planlarında belirlenmiş bir yerinde yapılmasını talep ediyoruz.

- Paraşüt Kulesi, Tenis Kulübü, Pakistan Pavyonu, Evlendirme Dairesi, Arkeoloji Müzesi, Celal Atik Spor Salonu, İzmir Sanat, Açık Hava Tiyatrosu dışında kalan tüm binaların yıkılması, yıkılmayan binalar onarılarak çağdaş görünüm ve kullanım kazandırılmasını, Göl ve Ada gazinolarının mevcut mezbelelik durumu giderilerek kafeterya/restoran olarak halkın kullanımına açılması ve bu mekânlardaki işletme anlayışı çeşitli yönetmeliklerle kontrol altına alınmasını talep ediyoruz.

- Ağaçların korunmasının esas olduğunu belirtmek istiyoruz. Hiçbir şantiye ortamı yaşlı ağaçların hayatını kontrol altında tutamayacağını bir kez daha söylüyoruz. Dolayısıyla Kültürpark’ın potansiyel inşaat alanı değil kent parkı olarak değerlendirilmesini talep ediyoruz.

- Kültürpark’ta bilim insanlarının özenli çalışmalar sonucu üzerinde uzlaşarak tespit ettikleri ağaçlar hariç hiçbir ağacın kesilmemesini, taşınmamasını talep ediyoruz.

- Su fakiri bir ülke olarak hem su sorunları hem de sürdürülebilirlik açısından çim yüzeylerin mümkün olduğunca azaltılıp alanda bitkisel düzenlemelerle ağaç varlığının arttırılmasını talep ediyoruz.

- Park içerisindeki su fonksiyonunun alandaki ekolojiye katkı sağlayacak seviyede tutulup, bu fonksiyonun ekolojik gölet prensibi olarak değerlendirilmesini talep ediyoruz.

İZFAŞ’ın Kültürpark’tan çıkartılıp yerine özerk ve katılımcı bir yönetim kurulmasını talep ediyoruz.

- Kültürpark’ın ve çevresinin birlikte kurgulanarak, güvenlik sorununun çözülmesini ve çevresinin niteliğinin de arttırılmasını talep ediyoruz. 

- Kültürpark’ta asfalt, beton, kaldırım taşı döşemelerin azaltılmasını tüm çağdaş kent parklarında olduğu gibi doğal malzemelerin kullanılmasını talep ediyoruz.

- Kültürpark’ın gündüzleri yüksek sesli 3. sınıf disko, geceleri düğün salonu olarak değil kuşuyla, sincabıyla ve tüm diğer canlılarıyla huzur içinde yaşamını sürdürmesini talep ediyoruz.

- Son olarak, Koruma Kurulu'nun altını çizdiği gibi, 31 yıldır doğal ve 29 yıldır da tarihi sit statüsünde olan Kültürpark'ın koruma anlayışı ile üst ölçek kararlarının yeniden değerlendirilmesi için gerekli Koruma Amaçlı İmar Planı yapılmadan, 25 yıl önceki o dönemin ihtiyaçları ile yapılmış olan proje üzerinden bir uygulama yapmak yerine; Kültürpark'ı bir kent parkı olarak ele alan, dayatmacı değil uzlaşmacı ve katılımcı bir anlayışla hazırlanacak, doğru yönetim modelini içerecek yeni bir Koruma Amaçlı İmar Planı hazırlanarak Kültürpark'ı gelecek nesillere mümkün olan en yeşil haliyle bırakmak ve İzmirlilerin, her türlü toplumsal ve kültür/sanat etkinliklerinde bulunduğu, bu etkinliklere katılabildiği, kent yaşamı stresinden uzaklaşıp nefes alabildiği  bir Kültürpark talep ediyoruz.