Diyalektik Materyalizm Atölyesi İzmir’de yapıldı

Bilim ve Aydınlanma Akademisi Girişimi'nin düzenlediği ''Bilimsel Yeni Verilerin Işığında Diyalektik Materyalizm Atölyesi'' İzmir'de yapıldı.

Bilim ve Aydınlanma Akademisi Girişimi tarafından düzenlenen “Bilimsel Yeni Verilerin Işığında Diyalektik Materyalizm Atölyesi” İzmir’de tamamlandı.

İki gün süren atölyede diyalektik materyalizmin farklı yönleri fizikten matematiğe, psikolojiden genetiğe farklı bilim alanlarından gelen katılımcılar tarafından ele alındı. Açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Erhan Nalçacı bilimde bütünlüğün ortadan kalktığı bir dönemin ardından yeniden diyalektik materyalizmin kendisini güncel verilerle ortaya koyacağı bir döneme girildiğini belirtti. Türkiye’nin ve dünyanın yeni büyük altüst oluşlara hazırlandığı bir zamanda bilimsel dünya görüşünü hatırlamanın ve yeniden üretmenin önemine değinen Nalçacı işçi sınıfı siyasetinin her gün yeniden kullandığı diyalektik yöntemi bilimde de yeniden üreteceklerini söyledi.

Sözlerini bilim dünyasında ve akademide sadece dinci gericiliğin değil, din dışı felsefi idealizmin uzantısı olan çok sayıda moda akımın olduğuna değinerek sürdüren Nalçacı bu koşullarda “çalıştığımız bilimsel alandaki gerici ideolojilerle mücadele etmek, bilimsel disiplinler arasında materyalist temelde bir bütünlük kurmak, doğa ve toplum bilimlerini felsefe ve bilim tarihi açısından bütünleştirmek ve bunda marksizmin olanaklarından yararlanmak, kısaca bilimsel alanlarımızdan kalkarak bir aydınlanma mücadelesi vermek için bir süreç başlatıyoruz” diyerek sonlandırdı.

Atölyede nörobilimden kuantum fiziğine, evrimsel biyolojiden matematikte diyalektik materyalizm tartışmalarına kadar farklı başlıklarda sunumlar yapıldı. Atölyede yapılan sunumların başlıkları ise “Sinaptik entegrasyon ve diyalektik materyalizm”, “Bilinç fenomenine materyalist yaklaşım”, “Biyoloji ve diyalektik materyalizm: Evrimin mekanizmaları üzerinden bir tartışma”, “Cinler mi, madde mi? Psikozu diyalektik materyalizm ile anlamak”, “Matematik tarihinde diyalektik materyalizmin izleri”, “Modern fiziğin kavramları ve diyalektik materyalizm”şeklindeydi. Halen kuruluş çalışmalarını yürüten Bilim ve Aydınlanma Akademisi Ekim ayındaki kuruluş toplantısıyla etkinliklerine devam edecek. Kasım ayında İstanbul, Ankara ve İzmir’de “Ekim Devriminin 100. Yılında Sovyetler Birliği ve Bilim” sempozyumunu gerçekleştirecek olan Akademi’nin gündeminde ayrıca topluma yönelik evrim ve popüler bilim konularında bilgilendirici çalışmalar da yer alıyor. Akademi ayrıca Aralık ayında VI. Evrim, Bilim ve Eğitim Sempozyumu’nu da “Evrim yoksa bilim de yok!” başlığıyla düzenleyecek.