Göçmenler için toplama kampı!

Avusturalya, Endonezya ve Doğu Timorlu mültecileri alıkoymak amacıyla bölgesel merkezler oluşturmak için, Dışişleri Bakanı'nın ‘verimli görüşmeler’ olarak nitelediği temaslarını sürdürüyor.

Avusturalya Dışişleri Bakanı Stephen Smith, üç ülkenin yetkililerinin temas halinde olduğunu belirterek, görüşmelerin sürdürüleceğini ifade etti. Başbakan Juila Gillard ise uygulamanın insan kaçakçılarını engellemesini umduğunu dile getirerek, bölgesel bir işleme merkezi oluşturulacağını söyledi.

Göçmenlerin fişlenmesi anlamına gelen uygulama, Endonezya’dan Avusturalya’ya göçün fazlalığına dayandırılıyor. Endonezya Sri Lankalı göçmenlerle dolu bir gemiyi Avusturalya’nın uyarısından sonra durdurduğundan bu yana iki ülkedeki gerginliğin had safhada olduğu belirtiliyor. Avusturalya daha sonra uyarıda bulunduğunu reddetmişti.

Öte yandan, Endonezya Dışişleri Bakanı Marty Natalegawa, görüşmelerin sürdüğünü ve bölgesel bir çerçeve planladıklarını söyledi. Avusturalya Başbakanı Julia Gillard, bölgesel alıkoyma merkezinin ilk olarak Doğu Timor’a önerildiğini ancak planın reddedildiğini belirterek Sri Lankalı sığınmacılar için alınan üç aylık dondurma kararının kaldırıldığını duyurdu.

(soL – Dış Haberler)