Televizyonda eşcinselliği tartışmaya ceza

Osman Sınav’ın yapımcısı olduğu “Kılıç Günü” dizisinin birinci bölümünde ekrana yansıyan ve iki erkeği aynı yatakta gösteren sahnede rol alan Onur Ayçelik’i programına çıkartan Habertürk’e RTÜK tarafından ceza kesildi. Cezanın konusu kurulda tartışma yarattı.

Atv’de yayınlanan “Kılıç Günü” dizisinin yönetmeni Osman Sınav, dizinin ilk bölümünde yer alan ve iki erkeği aynı yatakta gösteren sahneye yönelik muhafazakâr tepkiler üzerine kendisini eşcinselleri ahlaksız olmakla suçlayarak savunmaya çalışmıştı. RTÜK, atv'de yayımlanan "Kılıç Günü" adlı dizide iki erkeğin aynı yatakta bulunduğu sahne ile ilgili kanalı uyarmıştı.

Tartışma yaratan sahnede rol alan oyuncu Onur Ayçelik Habertürk’te yayınlanan Ankara Raporu programına çıktı. Programda eşcinselliğin tartışılması üzerine harekete geçen RTÜK kanala ceza kesti.

RTÜK, Habertürk’e 250-500 bin lira arasında ceza vermeyi kararlaştırdı ve kanaldan savunma istedi. Ceza programın “gençlerin ve çocukların ahlaki gelişimini zedeleyici’’ nitelikte bulunmasına dayandırılırken, RTÜK Başkanı Davut Dursun ‘’Milli manevi değerlere aykırılık’’ maddesinden ceza uygulanmasını istedi. Ancak Dursun’un bu önerisi oy çokluğu ile reddedildi.

Davut Dursun karara düştüğü muhalefet şerhine şunları yazdı: "Programda geçen diyaloglarda, homoseksüelliğin normal kabul edilmesi gerektiği, bunun bir süreç olduğu, dizi sahnelerinde de homoseksüelliğin toplum nazarında normal görülmesine destek olabileceği vurgusu yapılmıştır. Yayında bu tür ilişkiler, meşrulaştırılıp, normal gösterilmeye çalışılmıştır. Türk aile yapısına zarar verici nitelikte olduğu değerlendirilmektedir. Toplumun milli ve manevi değerlerine ve Türk aile yapısına aykırılık oluşmuştur."

RTÜK'ü protesto çağrısı
RTÜK’ün ceza kararı üzerine Lambda İstanbul LGBTT Dayanışma Derneği bir açıklama yaptı. Açıklamada "RTÜK ve Dursun eşcinsellere yönelik ayrımcılığın suç ortağıdır." denilirken, RTÜK Başkanı Davut Dursun'u özür dilemeye çağrıldı. "RTÜK verdiği bu ceza ile TV kanallarının önümüzdeki dönemde eşcinsellikle ilgi herhangi bir tartışma programı dahi yapmalarının önüne geçmeye çalışıyor" diyen dernek, tüm televizyon kanallarını da RTÜK'ü protesto etmeye, ayrımcılığa ve nefret söylemine tepki göstermeye davet etti.

Dernek yaptığı açıklamada "Eşcinselliği 'tartışmak', heteroseksüellik kadar 'normal' ve sıradan olduğunu açıklamak, bilimsel gerçekliklerden uzak bu ilkel açıklamalara cevap vermek için” on cesur televizyon kanalı aradıklarını belirtti.

(soL-Haber Merkezi)