'Ayasofya müze değil' diyen Arınç bu fotoğrafa iyi baksın!

İznik'teki Ayasofya Müzesi, bu hafta bir oldubittiyle camiye çevrildi. Bülent Arınç, bugün "Orası asla müze olmadı" dedi. Arınç'ın iyice bakması için Ayasofya Müzesi'nin fotoğrafını yayınlıyoruz.

İznik'te bulunan ve Erken Bizans döneminde inşa edilmiş bir kilise yapısı olan Ayasofya, müze olarak işlev görmekteyken bu hafta içerisinde minaresinden ezan okunarak tekrar cami olarak kullanılmaya başlandı.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bursa'daki bir yerel televizyona yaptığı açıklamada Ayasofya'nın hiçbir zaman müze olmadığını iddia etti. Arınç, "Ayasofya Camii veya Orhan Camii, İznik'te bilinen mabet camidir. Hiçbir zaman müze olmamıştır. Geçmişinde kilise olarak faaliyet göstermiş olması mümkündür. Ancak Orhan Gazi'nin Bursa'yı fethinden itibaren burası cami olarak kullanılmıştır. 1995 yılında burayı Kültür Bakanlığı istediğinde biz, 'Burası camidir. Kanun gereğince bunun başka amaçlarla kullanılması mümkün değildir' dedik. Hiçbir zaman müze olmadı ve hiçbir zaman Orhan Gazi'den bu yana kilise olarak da kullanılmadı" dedi.

Aşağıdaki fotoğrafta, Ayasofya Müzesi'nin girişindeki müze tabelası görünüyor.

Zaten yapı, hem Kültür Bakanlığı'nın sitesinde, hem de Bursa Valiliği'nin sitesinde müze olarak tanıtılıyor.

(soL - Haber Merkezi)