İznik Ayasofya'yı müze olmasına rağmen cami yaptılar!

Bursa'nın İznik ilçesinde bulunan ve Kültür Bakanlığı tarafından "müze" sayılan Ayasofya Müzesi'nin cami olarak kullanılmaya başlanacağı duyuruldu ve ilk ezan sesi geldi. Üstelik Vakfılar Genel Müdürü Adnan Ertem, "Ayasofya hiç müze olmadı ki" dedi!

Doğan Haber Ajansı'nın haberine göre, Bursa'nın İznik İlçesi'nde bulunan ve Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yeniden ibadete açılacağı bildirilen Ayasofya Camii'nde ses sistemi kurulmasından sonra ilk ezan dün akşam okundu.

Buraya kadar bile her şey "normal" sayılabilir. Ancak İznik Ayasofya Müzesi, hem Bursa Valiliği'nin, hem de Kültür Bakanlığı'nın internet sitelerinde, "müze" kapsamında değerlendiriliyor ve tanıtımı yapılıyor. Buna rağmen, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem tarafından yapılan yazılı açıklamada, hem Valilik hem de Bakanlık "yalancı" çıkartıldı. Ertem'e göre İznik Ayasofya hiçbir zaman müze olmadı!

"Bazı basın organlarında, Ayasofya Camii'nin daha önce müze olarak kullanıldığı şeklinde yer alan haberlerin aksine, Ayasofya Camii tarihin hiçbir döneminde müze olarak kullanılmamıştır. Asli görevi 'Vakfedenlerin vakfiyelerinde belirtilen iradelerini eksiksiz olarak yerine getirmek' olan Genel Müdürlüğümüz, hem vakfiyesinde, hem de tapu kaydında cami olarak tescil edilen Ayasofya Camii'nin Diyanet İşleri Başkanlığı'nın tekrar cami olarak ibadete açılması yönündeki talebini uygun görerek, eserin ibadete açılmasına karar vermiştir."

Bakanlık: Yapım tarihi belli, Ertem: Belli değil
Yine Bakanlığın internet sitesinde Müze ile ilgili tanıtım bilgilerinde, İznik Ayasofya'nın 4. yüzyılda inşa edilmiş bir kilise olduğu belirtiliyor. Buna rağmen Adnan Ertem, "mülkiyeti Orhan Gazi Vakfı'na ait olan ve günümüzde Orhan Camii olarak bilinen eser"in inşa tarihinin kesin olarak bilinmediğini, "Bizans kaynaklarında adına ilk kez 787 yılında rastlanan söz konusu eser"in, "1330-31 yılında şehrin Orhan Gazi tarafından fethedilmesi ardından vakfedilerek camiye dönüştürüldüğünü" iddia etti.

Ertem'in yaptığı açıklamada, eserin evveliyatı kilise olmasına rağmen, Orhan Gazi döneminde camiye çevrildiği, 6 bin 570 sayılı kanunun 1'inci maddesinde yer alan 'Mabetler kiraya verilemez ve ibadethane haricinde hiçbir iş için kullanılamaz' hükmü gereği, 1995 yılında Kültür Bakanlığı'nın tarihi yapıyı müze olarak kullanma isteminin uygun görülmediği savunuldu.

Ertem'in bu iddialarına Kültür Bakanlığı'ndan henüz bir cevap gelmedi.

Kültür Bakanlığı'nın internet sitesindeki İznik Ayasofya Müzesi tanıtımı:

Bursa Valiliği'nin internet sitesindeki tanıtım sayfası:

(soL - Haber Merkezi)