Patronlardan tuvalet yasağı!

Norveç İşçi Sendikaları tarafından yapılan açıklama patronların fabrika ve ofislerde akıl almaz uygulamalar başlattığını, bu uygulamalar çerçevesinde regl dönemindeki kadınların kollarına kırmızı bileklik takılması kuralının getirildiğini ortaya koydu.

Norveç İşçi Sendikaları “Acımasız Tuvalet Kuralları” ile ilgili yaptığı araştırmada, patronların kâr oranlarını arttırmak adına aldığı akıl almaz tedbirlerin listesini yayınladı.

Yayınlanan raporda işçilerin mesai sırasında tuvalete gitmelerinin patronlar tarafından hoş karşılanmadığı, tuvalete gidilmesinin üretim kaybına yol açtığı, dolayısıyla tuvalet ihtiyacının önüne geçmek adına patronların bir dizi “tedbir” aldığı belirtildi.

Rapora göre Norveçli patronların yüzde 66’sının tuvalete giriş sayılarının tespiti için elektronik kart sistemine geçiş yaptığı, Norveç’teki şirketlerin üçte birinin tuvaletlerine kameralar yerleştirildiği ve bazılarının tuvaletlerine ise imza defterleri açıldığı belirtildi.

Norveçli ofis çalışanlarının maruz kaldığı insanlık dışı uygulamaların en tepki çekeni ise regl dönemindeki kadın işçilere her seferinde tuvalette neden normalden uzun kaldıklarının sorulmaması için, bu işçilerin kollarına kırmızı bileklik takılması zorunluluğunun getirilmesi oldu. Yapılan açıklamada kadınların bu şekilde etiketlenmesi ve her bir anın durum bilgisinin patronlarına ve meslektaşlarına duyurulması ile kadınların aşağılandığı, özel hayatın mahremiyetinin ihlal edildiği belirtildi. Konuyla ilgili çok fazla şikayette bulunulduğu da bilgiler arasında yer alıyor.

(soL - Haber Merkezi)